Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

To know us better

EDITORIAL


Όπως προανέφερα στην πρώτη ανάρτηση του ανανεωμένου μου ιστολογίου, έχουν αλλάξει πολλά κατά το χρονικό διάστημα της διαδικτυακής απουσίας μου. Ξεκινώντας από το ίδιο το πρόβλημα του χεριού μου, που στάθηκε αφορμή -και ακόμη στέκεται- να μείνω μακριά από τη συγγραφή, και φτάνοντας στις νέες πόρτες που ανοίχτηκαν μπροστά μου, κάθε μου βήμα δημιουργούσε ένα νέο "εγώ" που παλαιότερα δεν υπήρχε.  Οι συνθήκες με μεταμόρφωσαν σε αυτό που είμαι σήμερα. Ανακάλυψα ότι είμαι πολλά πράγματα, σκέψεις, συναισθήματα, τα οποία δεν περίμενα ότι θα είμαι, και ότι πλέον δεν είμαι πολλά που ήμουνα.

Θεώρησα, λοιπόν, θεμιτό να γνωριστούμε και πάλι από την αρχή. Φυσικά ένα παιχνίδι ερωτήσεων ήταν η πρώτη μου ιδέα. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Tumblr βρήκα ένα παιχνίδι γνωριμίας 36 ερωτήσεων. Μία σειρά ερωτήσεων που αν και δεν έχω απαντήσει στο παρελθόν, οι απαντήσεις μου, ωστόσο, ίσως φωτίσουν μια νέα πλευρά του εαυτού μου. Μια πλευρά που ίσως να μην υπήρχε καν τέσσερα χρόνια πριν...


35 +1 Important Questions


1. Given the choice of anyone in the world, whom would you want as a dinner guest?
( Έχεις την επιλογή να προσκαλέσεις για δείπνο οποιονδήποτε στον κόσμο. Ποιος θα είναι ο καλεσμένος σου; )

Μία δύσκολη επιλογή, καθότι περνούν από μπροστά μου αμέτρητα ονόματα συγγραφέων, καλλιτεχνών και επιστημόνων, με τους οποίους θα ήθελα να συζητήσω για το έργο και τις ανακαλύψεις τους. Ιστορικές φιγούρες, οι οποίες θα ήθελα να μου αφηγηθούν τις διάσημες πράξεις τους. Πώς οδηγήθηκαν σε αυτές και ποια τα κίνητρά τους.
Θεωρώ ότι αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο άτομο, και ας το κάνω λίγο πιο ρεαλιστικό περιορίζοντας τις επιλογές μου σε ζωντανούς μόνο ανθρώπους, θα διάλεγα τη συγγραφέα που με τις λέξεις της έδωσε χρώμα στην παιδική μου ηλικία, τη συγγραφέα του Harry Potter, J.K. Rowling. Να συζητήσουμε για την έμπνευση πίσω από τον μικρό ήρωα που μάγεψε ολόκληρο τον πλανήτη, για τα πρώτα χρόνια της συγγραφής και την πρώτη δόξα, για το πώς μία σειρά βιβλίων άλλαξε ολόκληρη τη ζωή της.

2. Would you like to be famous? In what way? 
( Θα ήθελες να γίνεις διάσημος/η; Με ποιον τρόπο; )

Αν και η δόξα δεν είναι αυτοσκοπός, θα ήθελα, ίσως, να γίνω διάσημη για τις λέξεις μου. Να γνωρίσω τη δόξα ως συγγραφέας, και οι ιστορίες μου να σημαδέψουν τις ζωές ανθρώπων ανά τον κόσμο.

3. Before making a telephone call, do you ever rehearse what you are going to say? Why? 
( Προβάρεις τα λόγια σου πριν πάρεις κάποιον τηλέφωνο; Γιατί; )

Λόγω της δουλειάς μου, τα τηλεφωνήματα καταλαμβάνουν σημαντικό κομμάτι της ημέρας μου, ενώ πολύ σημαντική είναι η άμεση ανταπόκριση στις επικοινωνιακές ανάγκες αυτών, με αποτέλεσμα η ρουτίνα να υπερνικά τυχόν αγχώδεις διαταραχές. Αναμφίβολα, όμως, έχω βρει τον εαυτό μου να προβάρει τα λόγια μου πριν από κάποιο τηλεφώνημα που με αγχώνει, είτε επειδή η έκβασή του είναι πολύ σημαντική για εμένα είτε γιατί βρίσκομαι εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης και πρέπει εγώ να "βγάλω το φίδι από την τρύπα".

4. What would constitute a “perfect” day for you? 
( Τι συνιστά μια "τέλεια" μέρα για σένα; )

Καμία μέρα δεν ξέρουμε ότι είναι τέλεια, μέχρι να γίνει ανάμνηση...

5. When did you last sing to yourself? To someone else? 
( Πότε τραγούδησες τελευταία φορά στον εαυτό σου; Σε κάποιον άλλο; )

Στον εαυτό μου τραγουδώ κάθε μέρα, ειδικά αν κάνω δουλειές στο σπίτι.
Δυστυχώς για τους άλλους (που έπρεπε να υπομείνουν αυτό το μαρτύριο), τελευταία φορά που τραγούδησα σε κάποιον ήταν στη δουλειά, όποτε έπαιζε κάτι καλό στο ραδιόφωνο.

6. If you were able to live to the age of 90 and retain either the mind or body of a 30-year-old for the last 60 years of your life, which would you want? 
( Αν σου δινόταν η ικανότητα να ζήσεις μέχρι τα 90 διατηρώντας είτε το μυαλό είτε το κορμί 30χρονου για τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, τι θα διάλεγες; )

Θα διάλεγα το κορμί, γιατί το μυαλό μου μεγαλώνοντας θα αποκτούσε είτε τη σοφία αιωνόβιου γέροντα, είτε γεροντική άνοια, οπότε εγώ μια χαρά θα περνούσα - ασ' τον τρελό στην τρέλα του.

7. Do you have a secret hunch about how you will die? 
( Έχεις κάποιο κρυφό προαίσθημα για το πώς θα πεθάνεις; )

Για κάποιο λόγο πάντοτε πίστευα ότι θα φύγω με ένα "συγκεκριμένο τρόπο". Και, όχι, δεν είναι από φυσικά αίτια.

8. Name three things you and your partner appear to have in common. 
( Απαρίθμησε τρία πράγματα που εσύ και ο σύντροφός σου έχετε κοινά. )

Καταρχήν, δεν έχω σύντροφο.-

9. For what in your life do you feel most grateful? 
( Για ποιο πράγμα είσαι περισσότερο ευγνώμων σχετικά με τη ζωή σου; )

Για τις ανέλπιστες ευκαιρίες που μου δόθηκαν, να ζήσω εμπειρίες που δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα.

10. If you could change anything about the way you were raised, what would it be? 
( Αν μπορούσες να αλλάξεις οτιδήποτε στον τρόπο που μεγάλωσες, τι θα ήταν αυτό; )

Η παιδική ηλικία είναι μία από αυτές τις αναμνήσεις, που όταν τις κοιτάς από μακριά, όλα σου φαίνονται όμορφα. Από τη μία, φοβάμαι ότι αν άλλαζα έστω ένα από τα βήματά μου, ίσως να μην έφτανα ποτέ εδώ που είμαι σήμερα. Από την άλλη, η ωριμότητα μου επέτρεψε να καταλάβω ότι κάποια από τα "παράπονα" μου, ίσως και να έγιναν για δικό μου καλό.

11. Take four minutes and tell your partner your life story in as much detail as possible. 
(Μέσα σε 4 λεπτά διηγήσου στο σύντροφό σου την ιστορία της ζωής σου όσο πιο λεπτομερώς γίνεται)

" Μια φορά κι έναν καιρό, γεννήθηκε η Λίζα. Και από εκείνη την ημέρα, γαμήθηκε ο Δίας. "

12. If you could wake up tomorrow having gained any one quality or ability, what would it be? 
( Αν μπορούσες ξυπνήσεις αύριο έχοντας αποκτήσει μία ιδιότητα ή ικανότητα, ποια θα ήθελες να είναι αυτή; )

Υπερφυσική: να μπορώ να διακτινιστώ σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη (ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες).
Ρεαλιστική: μάλλον θα σχετιζόταν η επιθυμία μου με κάτι καλλιτεχνικό, όπως η ικανότητα να ζωγραφίζω καλά ή να τραγουδώ ή ίσως να παίζω κάποιο μουσικό όργανο.

13. If a crystal ball could tell you the truth about yourself, your life, the future or anything else, what would you want to know? 
( Αν μία κρυστάλλινη σφαίρα μπορούσε να σου αποκαλύψει την αλήθεια για τον εαυτό σου, το μέλλον ή οτιδήποτε άλλο, τι θα ήθελες να μάθεις; )

Νομίζω ότι θα επέλεγα να μάθω κάτι παρελθοντικό. Όπως τα μυστικά που έχουν κρατήσει από εμένα ή τα ψέματα που μπορεί να μου έχουν πει.

14. Is there something that you’ve dreamed of doing for a long time? Why haven’t you done it? 
( Υπάρχει κάτι που ονειρεύεσαι εδώ και καιρό να κάνεις; Γιατί δεν το έκανες; )

Πέρα από ταξίδια που δεν πραγματοποιήθηκαν ακόμη, η σκέψη μου ταξιδεύει σε στόχους ακαδημαϊκούς. Τα επιπλέον πτυχία που δεν απέκτησα κι εκείνο το μεταπτυχιακό που δεν έκανα ποτέ... Ο λόγος είναι απλός και όλως διόλου πεζός. Όταν δεν είχα δουλειά, δεν είχα χρήματα. Τώρα που οικονομικά μπορώ, δεν έχω χρόνο λόγω δουλειάς.

15. What is the greatest accomplishment of your life? 
( Ποιο είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα της ζωής σου; )

Ειλικρινά... Δεν ξέρω. Θα έλεγα το πτυχίο μου. Νομίζω.
Θα ήθελα να μην είναι και το μόνο.

16. What do you value most in a friendship? 
( Τι εκτιμάς περισσότερο σε μία φιλία; )

Την έμπρακτη υποστήριξη. Το φίλο που πριν καν ζητήσεις τη βοήθειά του είναι ήδη εκεί, έτοιμος να σε πιάσει πριν πέσεις (και έχει φέρει μαζί και το φτυάρι του, σε περίπτωση που πρόκειται να εξαφανίσετε κάποιο πτώμα).

17. What is your most treasured memory? 
( Ποια είναι η πολυτιμότερη ανάμνηση σου; )

Από τη μνήμη μου περνούν καρέ καρέ στιγμιότυπα της παιδικής μου ηλικία, που αποσπασματικά και αλλοπρόσαλλα συνθέτουν το ομορφότερο κολλάζ άδολης ευτυχίας.

18. What is your most terrible memory? 
( Ποια είναι η πιο απαίσια ανάμνηση σου; )

Η απώλεια της γιαγιάς μου.
Ο χρόνος σταμάτησε τη στιγμή που το έμαθα, και σαν δοχείο γυάλινο που πέφτει στο ψυχρό πάτωμα, άδειασα και θρυμματίστηκα.

19. If you knew that in one year you would die suddenly, would you change anything about the way you are now living? Why? 
( Αν ήξερες ότι θα πεθάνεις ξαφνικά σε ένα χρόνο από τώρα, θα άλλαζες κάτι στον τρόπο που τώρα ζεις; Γιατί; )

Αν ήξερα πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σε ένα χρόνο θα πεθάνω, είτε απρόοπτα, είτε πολεμώντας μία τρομερή ασθένεια, θα επέλεγα να ζήσω τη ζωή στο έπακρο, χωρίς να με ενδιαφέρουν οι συνέπειες. Θα άφηνα τη δουλειά μου και αντ' αυτού θα έκανα το γύρο του κόσμου. Θα διασκέδαζα, θα ξόδευα, χωρίς να με νοιάζουν οι συνέπειες. Δε θα με ένοιαζε γιατί δε θα τα έπαιρνα στον τάφο. Θα ζούσα όπως ζητά η μποέμισσα ψυχή μου, σπάζοντας τα όρια του κομφορμισμού που μου επιβάλλονται από την κοινωνία. Και λίγο πριν το θάνατό μου, θα οργάνωνα το μεγαλύτερο πάρτι αποχαιρετισμού που θα μπορούσα να σκεφτώ. Θα αποχαιρετούσα τη ζωή κάνοντας κρότο.

20. What does friendship mean to you? 
( Τι σημαίνει για σένα φιλία; )

Οικογένεια. Μια οικογένεια που φτιάχνεις εσύ για τον εαυτό σου.

21. What roles do love and affection play in your life? 
( Τι ρόλο παίζουν η αγάπη και η στοργή στη ζωή σου; )

"Δίνεις, δεν δίνεσαι."

22. Alternate sharing something you consider a positive characteristic of your partner. Share a total of five items. 
( Μοιραστείτε, εναλλάξ, πέντε στοιχεία που θεωρείτε ότι χαρακτηρίζουν θετικά το σύντροφό σας. )

Καθότι δε βρίσκομαι σε σχέση, θα προσπαθήσω να απαντήσω αυτή την ερώτηση λαμβάνοντας υπόψη το χαρακτήρα του τελευταίου ανθρώπου με τον οποίο μοιράστηκα "κάτι". Για τις ανάγκες της ερώτησης, θα απαντήσω γράφοντας σε δεύτερο πρόσωπο, σαν να τα έλεγα σε εκείνον.

1. Ξέρεις να φέρεσαι. Δεν με έφερες ποτέ σε δύσκολη θέση.
2. Είσαι διακριτικός.
3. Είσαι ειλικρινής. (ελπίζω να μη διαψευστώ)
4. Με το δικό σου μοναδικό τρόπο, είσαι περιποιητικός
5. Παρόλο που γκρινιάζεις, έχεις πάθος γι' αυτό που κάνεις, και φαίνεται.

23. How close and warm is your family? Do you feel your childhood was happier than most other people’s? 
( Πόσο δεμένη και ζεστή είναι η οικογένειά σου; Θεωρείς ότι η παιδική σου ηλικία ήταν περισσότερο ευτυχισμένη από άλλους; )

Έχω ένα σόι...αυτό που λέμε "γαμώ το σόι μου".
Πέρα από την πλάκα, παρόλο που ήμασταν μια μικρή οικογένεια, ή έστω η καρδιά αυτής ήταν μικρή, καθώς το σόι απαριθμεί πολλά μέλη τα οποία δε γνωρίζω αλλά και που δε θέλω να γνωρίζω, τα άτομα που αποτελούσαν τον πυρήνα αυτού του κατασκευάσματος, το οποίο αποκαλώ οικογένεια, ήμασταν δεμένοι. Δυστυχώς, δύο από τα βασικά μέλη αυτής της οικογένειας έχουν πια φύγει, με ότι αυτό συνεπάγεται στις μεταξύ μας ισορροπίες...
Δεν ξέρω αν ήμουν περισσότερο ευτυχισμένη από άλλα παιδιά, ξέρω όμως ότι αναπολώ την παιδική μου ηλικία και νιώθω θαλπωρή να περιβάλλει τούτες τις αναμνήσεις.

24. How do you feel about your relationship with your mother? 
( Πώς νιώθεις για τη σχέση σου με τη μητέρα σου; )

Με τη μητέρα μου έχω έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό, τον οποίο χρειάζομαι ώρες και άπειρες σελίδες για να περιγράψω. Είναι ο σημαντικότερος, ίσως, άνθρωπος στη ζωή μου.

25. Make three true “we” statements each. For instance, “We are both in this room feeling ... “ 
( Παραθέστε ο καθένας τρεις αληθινές δηλώσεις σε α' πληθυντικό πρόσωπο. Για παράδειγμα "Εμείς οι δύο σε αυτό το δωμάτιο νιώθουμε... )

Επειδή το μόνο "εμείς" τόσο στο δωμάτιο, όσο και στην παρούσα φάση της ζωής μου, είμαστε εγώ και ο γάτος μου, θα γράψω για τον τετράποδο φίλο μου.

1. Εμείς σε αυτό το δωμάτιο κρυώνουμε κι έχουμε πάρει αγκαλιά τη σόμπα.
2. Εμείς φάγαμε σαν βόδια σήμερα. (κινέζικο takeaway, fuck yeah)
3. Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δε μπορούμε.

26. Complete this sentence: “I wish I had someone with whom I could share ...” 
( Συμπλήρωσε την παρακάτω φράση "Εύχομαι να είχα κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ ... " )

Εύχομαι να είχα κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ ... το χάος που επικρατεί μέσα στο κεφάλι μου.
Χωρίς φόβο, χωρίς υπεκφυγές. Ξέροντας ότι θα το αποδεχτεί πλήρως και θα με αγκαλιάσει προσπαθώντας να μου γιατρέψει τις πληγές.

27. If you were going to become a close friend with your partner, please share what would be important for him or her to know. 
( Εάν επρόκειτο να γίνεις φίλος κοντινός του συντρόφου σου, μοιράσου εκείνο το οποίο θα ήταν πολύ σημαντικό να ξέρει εκείνος/εκείνη. )

Επιλέγω ξανά το άτομο στο οποίο απηύθυνα τα λόγια μου στην ερώτηση 22.

Το πρώτο εκείνο βράδυ που ήρθα να σε βρω, μετά από όσα μου είχαν συμβεί εκείνο το μήνα, ήρθα χωρίς προσδοκίες, χωρίς να ξέρω καν τι ήθελα, ελπίζοντας απλά να τριτώσει το κακό ή να γίνει κάτι καλό, για αλλαγή. Και έγιναν και τα δυο, το ίδιο βράδυ.

28. Tell your partner what you like about them; be very honest this time, saying things that you might not say to someone you’ve just met. 
( Πες στο σύντροφό σου τι σου αρέσει σε αυτόν. Να είσαι πολύ ειλικρινής αυτή τη φορά, λέγοντας του πράγματα που ίσως να μην έλεγες σε κάποιον που μόλις γνώρισες. )

Ας απευθυνθώ ξανά σε εκείνον, τώρα που πήρα φόρα.

Δε μου φέρθηκες ποτέ σαν κάφρος..

29. Share with your partner an embarrassing moment in your life. 
( Μοιράσου με το σύντροφό σου μια ντροπιαστική στιγμή στη ζωή σου. )

Εκείνη που ζήσαμε παρέα.

30. When did you last cry in front of another person? By yourself? 
( Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες μπροστά σε κάποιον άλλο; Μόνη σου; )

Δυστυχώς, λόγω της πρόσφατης απώλειας του παππού μου, πριν από δύο μήνες είδαν πολλοί φίλοι και συγγενείς τα δάκρυά μου. Μόνη μου... Ακόμα και τη στιγμή αυτή, καθώς γράφω αυτές τις λέξεις, ασυναίσθητα δακρύζω.

31. Tell your partner something that you like about them already. 
( Πες στο σύντροφο σου κάτι που σου αρέσει σε εκείνον. )

Επειδή το έχουμε κουράσει λίγο με το σύντροφο και χαρίσματα του, θα είμαι ωμή:
Κάνει καλό σεξ. Αυτό.

32. What, if anything, is too serious to be joked about? 
( Τι -αν υπάρχει κάτι- παραείναι σοβαρό για να αστειευτεί κανείς με αυτό;)

Γενικά είμαι λάτρης του black humor. Και σε πολλές περιπτώσεις και εγώ η ίδια επιλέγω να ξορκίσω το κακό με το χιούμορ. Θεωρώ ότι είναι περισσότερο ο τρόπος του αστείου και η πρόθεση, που κάνει ένα θέμα κατάλληλο ή μη για αστεϊσμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από τα καλύτερα αστεία έχουν ειπωθεί σε κηδείες. That being said, σίγουρα δε γελώ με ανέκδοτα που τραμπουκίζουν και γελοιοποιούν άτομα με αναπηρίες ή κάποιου είδους νοητική υστέρηση.

33. If you were to die this evening with no opportunity to communicate with anyone, what would you most regret not having told someone? Why haven’t you told them yet? 
( Αν ήταν να πεθάνεις απόψε, δίχως να σου δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσεις με κανέναν, τι θα μετάνιωνες από όσα δεν είπες σε κάποιον; Τι δεν τους έχεις πει ακόμη; )

Παρόλο που όλοι έχουμε ένα καυτό συρτάρι με τα ανείπωτα που μας στοιχειώνουν, δεν ξέρω κατά πόσο θα το μετάνιωνα εάν δεν τα έλεγα. Η πείρα μου έχει διδάξει ότι τα ανείπωτα καλώς παραμένουν ως έχουν.

Ίσως να μετάνιωνα που έφυγα δίχως να μάθω να λέω πιο συχνά το σ'αγαπώ στα δικά μου άτομα.

34. Your house, containing everything you own, catches fire. After saving your loved ones and pets, you have time to safely make a final dash to save any one item. What would it be? Why?
(Το σπίτι σου, μέσα στο οποίο βρίσκονται όλα σου τα υπάρχοντα, πιάνει φωτιά. Έχοντας ήδη σώσει τους αγαπημένους σου και τα κατοικίδια σου, έχεις χρόνο να κάνεις με ασφάλεια μια τελευταία εξόρμηση για να σώσεις ένα μόνο αντικείμενο. Ποιο θα ήταν αυτό; Γιατί; )

Τα χειρόγραφά μου. Γιατί είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου που δε θα μπορέσω να ανακτήσω ποτέ ξανά.

35. Of all the people in your family, whose death would you find most disturbing? Why? 
( Από όλα τα άτομα στην οικογένειά σου, ποιου ο θάνατος θα σε συνέτριβε; Γιατί; )

Της μητέρας μου. Είναι το στήριγμα μου, τα πάντα μου. Χωρίς εκείνη θα αλλάξει ο κόσμος γύρω μου, κι εγώ θα πρέπει να τον περπατήσω μόνη, χωρίς την ασφάλεια στην αγκαλιά της μαμάς, χωρίς το μητρικό χάδι.

36. Share a personal problem and ask your partner’s advice on how he or she might handle it. Also, ask your partner to reflect back to you how you seem to be feeling about the problem you have chosen. What bridges are you happy you burned?
( Ποιες γέφυρες χαίρεσαι που απέκοψες; )

Καθώς η τελευταία ερώτηση που υπήρχε ήδη, δε μπορούσε να απαντηθεί (προδιέθετε και αυτή ένα κακομοίρη σύντροφο για να απαντηθεί), την αντικατέστησα με μία άλλη, κατά τη γνώμη μου πιο βαθιά και ουσιώδη.

Η γέφυρα που έκοψα, γκρέμισα ή έκαψα ολοσχερώς είναι αυτή που οδηγεί στον πατέρα μου. Μια απόφαση που έλαβα συνειδητά, καθώς η επικοινωνία μαζί του με έφθειρε. Για το θέμα έχω μιλήσει πιο αναλυτικά σε παλαιότερη ανάρτηση, σε μια εξομολόγηση από καρδιάς, συνεπώς δεν υπάρχει νόημα να ανασκαλεύουμε τις σκάλες. Δεν ξέρω αν χαίρομαι που "έκαψα αυτή τη γέφυρα", ξέρω όμως ότι δεν μετανιώνω και νιώθω στα βάθη της ψυχής μου ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση.

Πηγή:tumblr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου