EDITORIAL
Πανσέληνος, απόψε, κι είναι βαμμένη μπλε. Η έτσι τουλάχιστον τη χρωμάτισε ο μύθος.
"Once in a blue moon" λένε οι ομιλητές της αγγλικής γλώσσας για να υποδηλώσουν ένα φαινόμενο τόσο σπάνιο όσο και το να "γεμίσει" το φεγγάρι δυο φορές τον ίδιο μήνα.
Σωστά μαντέψατε. Μπλε Σελήνη ονομάζεται η εμφάνιση μιας δεύτερης πανσελήνου κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα. Ένα αστρονομικό φαινόμενο που, αν και ασυνήθιστο, δεν είναι και τόσο σπάνιο όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε.
Για την ακρίβεια, το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε 2,72 χρόνια, όταν αθροίζονται οι ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου και δημιουργούν ένα επιπλέον φεγγάρι, το οποίο εκδηλώνεται ως μια πρόσθετη πανσέληνος κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα.
Στο άλλο άκρο, υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία στη φράση "once in a blue moon", καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών.
Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και, αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών.1
Μπλε ή ασημένια, πρώτη ή δεύτερη, σπάνια ή συνηθισμένη, δεν παύει να είναι η πολυαγαπημένη μας σελήνη, μια καλοκαιρινή πανσέληνος. Ένα ακόμη ολόγιομο φεγγάρι που μαγνητίζει τα βλέμματα και μας μαγεύει με τη λάμψη του.
Ας το θαυμάσουμε, λοιπόν, απόψε και αυτό όπως και όλα τα προηγούμενα αλλά και τα επόμενα φεγγάρια· σε μπαλκόνια, παραλίες ή θέατρα ας αράξουμε ένα ακόμη βράδυ να το θαυμάσουμε κι ας το ευχαριστήσουμε που αυτό το μήνα μας χαμογέλασε δύο φορές.
***
Σημειώνεται, τέλος, πως το έτος 2018 (καθώς επίσης τα έτη 2037, 1961, 1942, 1999) αναμένεται μαύρο φεγγάρι (καθόλου πανσέληνος το μήνα Φεβρουάριο που είναι συντομότερος), και ως αποτέλεσμα θα υπάρξουν δυο μπλε φεγγάρια μες την ίδια χρονιά, τον Ιανουάριο και το Μάρτιο.