Ποιες είναι οι καθιερωμένες γενιές από τον 20ο αιώνα και μετά;
Millennials, Generation X, Generation Y, λέξεις που σίγουρα κάπου έχεις ακούσει αλλά ίσως δεν γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνουν και ποιους προσδιορίζουν. Πρόκειται για ονομασίες γενεών, ανθρώπων με κοντινές ηλικίες που έχουν παρόμοια βιώματα αλλά και κοινές πολιτισμικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές επιρροές. Επομένως, κάθε γενιά έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, τον δικό της κώδικα επικοινωνίας και κατ’ επέκταση τη δική της ονομασία.
Πότε όμως τελειώνει μία γενιά και ξεκινά η επόμενη;
Η απάντηση στο ερώτημα είναι εύκολη. Όταν οι εκπρόσωποι μίας γενιάς φτάσουν σε ηλικία που θεωρητικά θα μπορούσαν να αποκτήσoυν δικό τους παιδί, τότε έχουμε τη συγκεκριμένη αλλαγή. Δεδομένου όμως ότι από γενιά σε γενιά το ηλικιακό όριο στο οποίο τα ζευγάρια αποφασίζουν να γίνουν γονείς αλλάζει (για παράδειγμα οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν οικογένεια σε πολύ μικρότερη ηλικία απ’ ότι οι σημερινές γυναίκες), τα χρόνια τα οποία χρειάζονται για να περάσουμε από τη μια γενιά στην επόμενη δεν είναι πάντοτε ίδια.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος ηλικίας που οι περισσότεροι άνθρωποι του δυτικού κόσμου γίνονται γονείς είναι κοντά στα 30 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, το 51,2% των γυναικών στην Ευρώπη γεννούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 20-29, ενώ το 40,6% σε ηλικία 30-39. Για το λόγο αυτό, άτυπα καθιερώθηκε πως η κάθε γενιά πλέον θα αλλάζει κάθε 25 χρόνια.
Ποιες είναι όμως οι καθιερωμένες γενιές από τον 20ο αιώνα και μετά;
Η χαμένη γενιά του 1914 - The Lost Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1890 - 1915
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Φυσικά ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Επιπλέον η ονομασία της προσδιορίζει πως η συγκεκριμένη γενιά βρέθηκε «χαμένη» σε έναν κόσμο μεταξύ δύο παγκοσμίων πολέμων.
Η σπουδαιότερη γενιά - The Greatest Generations
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1910 - 1924
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι τα δύο συνταρακτικά γεγονότα που καθόρισαν τις ζωές της γενιάς αυτής. Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί γνώρισαν τις πρώτες μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες όπως το τηλέφωνο και το ραδιόφωνο.
Η σιωπηρή γενιά - The Silent Generation - Builders
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1925 - 1945
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Το όνομα της προέρχεται από την αφοσίωση της γενιάς στη σκληρή δουλειά και όχι στον ακτιβισμό. Η «Σιωπηρή Γενιά» βρίσκει μπροστά της έναν κόσμο διαλυμένο από τον πόλεμο και την ύφεση και πρέπει να τον ξαναχτίσει από την αρχή.
Οι άνθρωποι αυτής της γενιάς αποτελούν πιστούς υπαλλήλους, παραδοσιακούς, που εργάστηκαν σκληρά και έχτισαν τα θεμέλια του κόσμου όπως τον γνωρίσαμε σήμερα.
Είναι η τελευταία γενιά που δεν επηρεάστηκε (εργασιακά) από την τεχνολογική επανάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς είχαν ήδη αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.
Οι Baby Boomers - Baby Boomer Generation
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1946 - 1964
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Το όνομα της προέρχεται από την «έκρηξη γεννήσεων» που σημειώθηκε κατά την περίοδο αυτή στον δυτικό κόσμο.
Πρόκειται για την πρώτη εξ' ολοκλήρου μεταπολεμική γενιά. Είναι μια γενιά επαναστατική, η οποία αμφισβητεί το παραδοσιακό κατεστημένο και επιζητεί καινοτομίες και αλλαγές. Είναι η γενιά των Χίπηδων, του Μάη του 68’ του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα εκείνη που έζησε την κορύφωση του «Ψυχρού Πολέμου».
Αυτοπροσδιορίζεται ως ξεχωριστή σε σχέση με τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει τους προγόνους της και να δημιουργήσει μια νέα ισχυρή μεσαία τάξη, ενώ ακόμα και σήμερα κρατά στα χέρια της την κοινωνική, επιστημονική και καλλιτεχνική ζωή.
Η Γενιά Χ - Generation X
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1965 – 1980
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Θεωρείται η «Τυχερή Γενιά» καθώς γνώρισε μια εποχή μεγάλης οικονομικής άνθησης. Οι γονείς των ανθρώπων αυτών ήταν λιγότερο καταπιεστικοί, ενώ οι περισσότερες μητέρες τους είχαν βγει στην αγορά εργασίας.
Είναι η γενιά που από μικρή ηλικία παρακολουθεί τηλεόραση (MTV Generation), ενώ επηρεάστηκε από την κουλτούρα του χιπ χοπ και τις υπερπαραγωγές του Hollywood (Star Wars κλπ).
Θεωρείται μια γενιά που στην ηλικία της πνευματικής της ωρίμανσης κατάφερε να ζήσει μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή ενώ τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκε έντονα από παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008.
Millennials - Generation Y - Gen Next
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1981 – 1995 (ή 2000)
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Είναι η γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μια τεχνολογική «έκρηξη». Από την τηλεόραση στο Ίντερνετ και από εκεί στα smartphones. Τα χαρακτηριστικά της ποικίλλουν ανά περιοχή καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν πλέον διαμορφωθεί διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Είναι όμως κοινό χαρακτηριστικό πως η ζωή τους έχει επηρεαστεί έντονα από τα social media.
Βγήκαν - και συνεχίζουν να βγαίνουν - σε μια αγορά εργασίας πληγωμένη από την οικονομική κρίση, ενώ έχει παρατηρηθεί μια γενικότερη αδιαφορία για πράγματα που αφορούν την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική.
Το όνομα Millennials, φυσικά προέρχεται από το γεγονός πως ξεκίνησαν να δημιουργούν και να εργάζονται στη νέα χιλιετία.
Η Γενιά Ζ - Generation Z
Όσοι είναι γεννημένοι μεταξύ 1996 ή 2001 – 2010 (ή 2015)
Κοινά στοιχεία - βιώματα: Η γενιά που ζει εξ’ ολοκλήρου στη νέα χιλιετία. Πράγματα όπως το Διαδίκτυο, τα smartphones και τα social media θεωρούνται δεδομένα και μια ζωή χωρίς αυτά αδιανόητη.
Εδώ η αδιαφορία για πράγματα του παρελθόντος πολλές φορές μεταλλάσσεται σε μία βιντάζ νοσταλγία, όμως ακόμα δεν μπορούμε ακόμα να πούμε με σιγουριά ποια θα είναι η εξέλιξη αυτών των παιδιών, που αρχίζουν σιγά σιγά να ενηλικιώνονται.
Οι ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι επειδή η γενιά αυτή έχει δει τους γονείς της να δυσκολεύονται από την παγκόσμια ύφεση του 2008 θα επιδιώξει την ανεξαρτησία της μέσα από σκληρή δουλειά.
Γενιά Άλφα - Gen Alpha
Όσοι είναι γεννημένοι και θα γεννηθούν μεταξύ 2011 - 2025
Ακόμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα επηρεάσει τη ζωή αυτής της γενιάς. Ωστόσο κάποιοι ειδικοί ήδη αναφέρουν πως θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έλξη προς την πολυπολιτισμικότητα ενώ οι κανόνες των φύλων θα αρχίσουν να «ξεθωριάζουν».
Επιμέλεια: Πασχάλης Γαγάνης
Πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου