Που 'ν' τη, που 'ν' τη, να τη!!! Δεν πρόλαβα να φτάσω σπίτι και αρρώστησα... Ήρθα κι εγώ σαν άνθρωπος να περάσω Κυριακή Αποκριάς και Καθαρά Δευτέρα οικογενειακά και την άρπαξα!!! Βήχω, κοιμάμαι όρθια, με φαγουρίζει ο λαιμός μου, και το στομάχι μου δεν είναι στα καλά του... Το ίδιο δεν έπαθα και τα Φώτα??? Των Φώτων κοιμόμουν όλη μέρα και τις επόμενες δυο μέρες σερνόμουν... Τουλάχιστον είχα αρχίσει διατροφή μετά την ανορεξία του τριημέρου.... χαχαχα! Ξέρω, παραμιλώ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχω πού να γκρινιάξω!!! Ήθελα να σας ανεβάσω κι άλλες συνταγές, αλλά μόνο που τις σκέφτομαι.... Απαπα!!! Γι' αυτό αντέγραψα ό,τι βρήκα μπροστά μου στα έγγραφα μου:
Βινεγκρέτ με γιαούρτι και αρωματικά:
Vinaigrette για σαλάτες
Σάλτσες για ωμά λαχανικά
Vinaigrette για χορταρικά στον ατμό ή βραστά
Πως το κάνουμε:
Βασική βινεγκρέτ :
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/3 του φλιτζανιού ξίδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- αλάτι, πιπέρι
Βινεγκρέτ με γιαούρτι και αρωματικά:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 3 κουταλιές της σούπας στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αρωματικά (θυμάρι, εστραγκόν, άνηθο).
- αλάτι, πιπέρι
Βινεγκρέτ με πορτοκάλι:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από σέρι (ή 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη)
- 1 κουταλιά της σούπας κάππαρη
- αλάτι, πιπέρι
Βινεγκρέτ με λιαστή ντομάτα:
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές της σούπας ξίδι μπαλσάμικο
- 3 λιαστές ντομάτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
- αλάτι, πιπέρι
Για πράσινες ανάμικτες σαλάτες
Vinaigrette με ξύδι βαλσάμικο
Ένα βραστό αυγό ψιλοκομμένο και τον κρόκο και το ασπράδι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ένα κλαδάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
Ένα κουτάλι κάπαρη
4 κουτάλια λάδι έξτρα παρθένο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Vinaigrette με κρεμμυδάκι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
Ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Μερικά φυλλαράκια από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι , ψιλοκομμένα
Ένα κουτάλι γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
3 κουτάλια σούπας λάδι έξτρα παρθένο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Σάλτσα με ροκφόρ
Αλάτι, πάπρικα
Ένα κουτάλι σούπας χοντροτριμμένα φουντούκια
50 γραμμάρια ροκφόρ ψιλοκομμένο
ένα κουταλάκι ξύδι από κόκκινο κρασί
4 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το τυρί, τα φουντούκια και τη πάπρικα.
Ένα βραστό αυγό ψιλοκομμένο και τον κρόκο και το ασπράδι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ένα κλαδάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
Ένα κουτάλι κάπαρη
4 κουτάλια λάδι έξτρα παρθένο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Vinaigrette με κρεμμυδάκι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπεράκι
Ένα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Μερικά φυλλαράκια από ένα φρέσκο κρεμμυδάκι , ψιλοκομμένα
Ένα κουτάλι γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
3 κουτάλια σούπας λάδι έξτρα παρθένο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Σάλτσα με ροκφόρ
Αλάτι, πάπρικα
Ένα κουτάλι σούπας χοντροτριμμένα φουντούκια
50 γραμμάρια ροκφόρ ψιλοκομμένο
ένα κουταλάκι ξύδι από κόκκινο κρασί
4 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το τυρί, τα φουντούκια και τη πάπρικα.
Για σαλάτες με ραντίτσιο
Σάλτσα γλυκόξινη
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι κουκουνάρια καβουρδισμένα
Ένα κουτάλι σταφίδες Κορίνθου που τις μουλιάζουμε σε λευκό κρασί
3 κουταλιές σούπας λάδι έξτρα παρθένο
μισό κουτάλι μέλι
ένα κουταλάκι ξύδι από μήλο
ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
Σάλτσα με ελιές
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι ψιλοκομμένο μαϊντανός
Ένα κουτάλι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα από κρεμμυδάκι
Ένα μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ένα κουτάλι ξύδι από κόκκινο κρασί
Ένα κουτάλι ελιές Καλαμών χοντροκομμένες σε κομματάκια
4 κουτάλια λάδι έξτρα παρθένο
Σάλτσα λεμονιού με κρέμα
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι κρέμα γάλακτος
Ένα κουταλάκι Worcester σως
3 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
ένα κουτάλι χυμό φρέσκου λεμονιού
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό του λεμονιού, το λάδι, την κρέμα γάλακτος, αλατάκι, πιπεράκι και τη Worcester σως.
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι κουκουνάρια καβουρδισμένα
Ένα κουτάλι σταφίδες Κορίνθου που τις μουλιάζουμε σε λευκό κρασί
3 κουταλιές σούπας λάδι έξτρα παρθένο
μισό κουτάλι μέλι
ένα κουταλάκι ξύδι από μήλο
ένα κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
Σάλτσα με ελιές
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι ψιλοκομμένο μαϊντανός
Ένα κουτάλι ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα από κρεμμυδάκι
Ένα μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Ένα κουτάλι ξύδι από κόκκινο κρασί
Ένα κουτάλι ελιές Καλαμών χοντροκομμένες σε κομματάκια
4 κουτάλια λάδι έξτρα παρθένο
Σάλτσα λεμονιού με κρέμα
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι κρέμα γάλακτος
Ένα κουταλάκι Worcester σως
3 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
ένα κουτάλι χυμό φρέσκου λεμονιού
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό του λεμονιού, το λάδι, την κρέμα γάλακτος, αλατάκι, πιπεράκι και τη Worcester σως.
Σάλτσες για ωμά λαχανικά
Vinaigrette με μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι σούπας μουστάρδα εξαιρετικής ποιότητας
Λίγα ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
Ένα κουτάλι ψιλοκομμένα καρύδια
4 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
ένα κουταλάκι ξύδι από λευκό κρασί
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολάκι το λάδι με τη μουστάρδα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σάλτσα με κάρρυ
3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα εξαιρετικής ποιότητας
2 κουταλιές σούπας κάρρυ
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά γιαούρτι τοτάλ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σάλτσα σκόρδου
Αλάτι, πιπέρι
Λίγα πράσινα φυλλαράκια φρέσκου κρεμμυδιού ψιλοκομμένα
Μισή σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Ένα φυλλαράκι βασιλικό φρέσκο
Δυο κουταλιές χυμό φρέσκου λεμονιού
1/3 ποτηριού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές γιαούρτι τοτάλ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το χυμό του λεμονιού. Αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Αλάτι, πιπέρι
Ένα κουτάλι σούπας μουστάρδα εξαιρετικής ποιότητας
Λίγα ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι
Ένα κουτάλι ψιλοκομμένα καρύδια
4 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
ένα κουταλάκι ξύδι από λευκό κρασί
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολάκι το λάδι με τη μουστάρδα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σάλτσα με κάρρυ
3 κουταλιές σούπας μαγιονέζα εξαιρετικής ποιότητας
2 κουταλιές σούπας κάρρυ
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά γιαούρτι τοτάλ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι, και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Σάλτσα σκόρδου
Αλάτι, πιπέρι
Λίγα πράσινα φυλλαράκια φρέσκου κρεμμυδιού ψιλοκομμένα
Μισή σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
Ένα φυλλαράκι βασιλικό φρέσκο
Δυο κουταλιές χυμό φρέσκου λεμονιού
1/3 ποτηριού κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές γιαούρτι τοτάλ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι και το χυμό του λεμονιού. Αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Vinaigrette για χορταρικά στον ατμό ή βραστά
Σάλτσα αντσούγιας
Αλάτι, πιπέρι
Μερικά φυλλαράκια μαϊντανού, μέντας και μαντζουράνας ψιλοκομμένα
4 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
ένα κουτάλι φρέσκο χυμό λεμόνι
4 φιλέτα αντσούγιας λαδιού
Στο μιξεράκι της κουζίνας ρίχνουμε τις σαρδέλες, ελάχιστο λαδάκι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε το μείγμα με το υπόλοιπο λαδάκι, πιπέρι, αλάτι.
Σάλτσα πορτοκαλιού
Μισό κουταλάκι μέλι
Ένα φυλλαράκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
2 κουταλιές χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
Ανακατεύουμε το μέλι στους χυμούς των φρούτων και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Σάλτσα βοτάνων
Αλάτι
Ένα κουτάλι μέντα ψιλοκομμένη
Ένα κουτάλι βασιλικού ψιλοκομμένου
Μια σκελίδα σκόρδου βρασμένη στον ατμό
2 κρόκους αυγών ωμών και πολύ φρέσκων
2 dl λάδι έξτρα παρθένο
χυμός από μισό λεμόνι
Χτυπάμε πολύ γρήγορα τους κρόκους των αυγών, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού, ρίχνουμε σιγά- σιγά το λαδάκι, δουλεύουμε το μείγμα όπως και όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα. Ρίχνουμε στο μείγμα τα αρωματικά βότανα και το πολτοποιημένο βραστό σκόρδο.
Αλάτι, πιπέρι
Μερικά φυλλαράκια μαϊντανού, μέντας και μαντζουράνας ψιλοκομμένα
4 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
ένα κουτάλι φρέσκο χυμό λεμόνι
4 φιλέτα αντσούγιας λαδιού
Στο μιξεράκι της κουζίνας ρίχνουμε τις σαρδέλες, ελάχιστο λαδάκι και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε το μείγμα με το υπόλοιπο λαδάκι, πιπέρι, αλάτι.
Σάλτσα πορτοκαλιού
Μισό κουταλάκι μέλι
Ένα φυλλαράκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο
2 κουταλιές χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
Ανακατεύουμε το μέλι στους χυμούς των φρούτων και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Σάλτσα βοτάνων
Αλάτι
Ένα κουτάλι μέντα ψιλοκομμένη
Ένα κουτάλι βασιλικού ψιλοκομμένου
Μια σκελίδα σκόρδου βρασμένη στον ατμό
2 κρόκους αυγών ωμών και πολύ φρέσκων
2 dl λάδι έξτρα παρθένο
χυμός από μισό λεμόνι
Χτυπάμε πολύ γρήγορα τους κρόκους των αυγών, το αλάτι και το χυμό του λεμονιού, ρίχνουμε σιγά- σιγά το λαδάκι, δουλεύουμε το μείγμα όπως και όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα. Ρίχνουμε στο μείγμα τα αρωματικά βότανα και το πολτοποιημένο βραστό σκόρδο.
πολύχρωμη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο
Προετοιμασία: 10 λεπτά όλα μαζί. Ανοίξτε και διαχωρίστε – κόψτε το κοτόπουλο, ώστε το πάχος του να είναι σχεδόν παντού περί το 1 εκατ. Εύκολη και γρήγορη και λάιτ συνταγή.
Υλικά (για 2 άτομα, ως ελαφρύ γεύμα)
350 γραμ. στήθος κοτόπουλο
300 γραμ. ανάμικτα λαχανικά πλυμένα και χοντροκομμένα (ραντίκιο, σαλάτα, ρόκα, άισμπεργκ)
6-7 καρύδια, τα μισά τριμμένα και τα άλλα χοντροκομμένα
4 κ.σ. κεφαλοτύρι φρεσκοτριμμένο (εμείς βάζουμε Ελασσόνας)
1 κ.σ. κοφτή μουστάρδα (Dijon)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. λευκό μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
350 γραμ. στήθος κοτόπουλο
300 γραμ. ανάμικτα λαχανικά πλυμένα και χοντροκομμένα (ραντίκιο, σαλάτα, ρόκα, άισμπεργκ)
6-7 καρύδια, τα μισά τριμμένα και τα άλλα χοντροκομμένα
4 κ.σ. κεφαλοτύρι φρεσκοτριμμένο (εμείς βάζουμε Ελασσόνας)
1 κ.σ. κοφτή μουστάρδα (Dijon)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. λευκό μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζετε το κοτόπουλο: Το ψήνετε στη γκριγιέρα (τηγάνι ή μαντέμι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά. Βάζετε αλάτι και πιπέρι και το κόβετε σε λωρίδες πάχους 1 εκατ.
Κάνετε τη βινεγκρέτ: Χτυπάτε (στο σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι) το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζετε τα σαλατικά σε μπολ, προσθέτετε τις λωρίδες κοτόπουλου, το κεφαλοτύρι και τα καρύδια. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά πολλές φορές (η φίλη μου η Λίνα επιμένει στις 28 φορές).
Σερβίρισμα: Mεταφέρετε σε πιατέλα ή σε πιάτα και καλή σας απενοχοποιημένη όρεξη.
Κάνετε τη βινεγκρέτ: Χτυπάτε (στο σέικερ ή σε μπολ με πιρούνι) το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι.
Βάζετε τα σαλατικά σε μπολ, προσθέτετε τις λωρίδες κοτόπουλου, το κεφαλοτύρι και τα καρύδια. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ και ανακατεύετε καλά πολλές φορές (η φίλη μου η Λίνα επιμένει στις 28 φορές).
Σερβίρισμα: Mεταφέρετε σε πιατέλα ή σε πιάτα και καλή σας απενοχοποιημένη όρεξη.
Σαλάτα με μαρούλι και βινεγκρετ μελιού
Τι χρειαζόμαστε:
- 1 μαρούλι
- 2 ντομάτες
- 1 μεγάλο αγγούρι
- 2 κ.σ. κάπαρη
- 150 γρ. κρουτόν (μισό πακέτο)
- αλάτι
- λάδι
- 8 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. μέλι (γεμάτες)
- 10 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
Πως το κάνουμε:
- Καθαρίστε καλά το μαρούλι, αφαιρώντας τα χαλασμένα μέρη και ξεπλένωντας τα χώματα. Αφήστε το για 10 λεπτά μέσα σε νερό με ξύδι και ξαναξεπλύνετε. Κόψτε το σε μικρά κομμάτια μέσα σε μεγάλη πιατέλα ή μπολ.
- Πλύντε τις ντομάτες και κόψτε τις σε κυβάκια (ή απλά μικρά κομμάτια) μαζί με το μαρούλι.
- Πλύντε το αγγούρι και κόψτε το και αυτό σε μικρά κομμάτια.
- Προσθέστε την κάπαρη. Βάλτε αλάτι και όσο λάδι χρειάζεται ώστε να βραχούν όλα αλλά να μη λιμνάσει από κάτω.
- Στη βινεγκρέτ μελιού μπορείτε να αλλάξετε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσο γλυκό ή ξινό το θέλετε.
- Αφού ρίξετε και τη μουστάρδα, μέλι και μπαλσάμικο μέσα, ανακατέψετε καλά όλα τα υλικά.
- Τέλος, ρίξτε τα κρουτόν, ανακατεύοντας λίγο για να πάνε παντού.
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν θέλετε μπορείτε να μη βάλετε τη βινεγκρέτ μελιού κατευθείαν. Τότε η σαλάτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σχεδόν αναλλοίωτη για 1-2 μέρες, αλλιώς με τη βινεγκρέτ τα λαχανικά θα μαλακώσουν με το πέρασμα του χρόνου. Εγώ έβαζα σε κάθε μπολ ξεχωριστά βινεγκρέτ μελιού και κρουτόν, ώστε να την κρατήσω στο ψυγείο.
Συνταγές για σως Βινεγκρέτ, αλλά και κάνα δυο ακόμη ξέμπαρκες...χαχαχα
Ελπίζω να είναι καλές, γιατί ούτε να τις διαβάσω δεν μπορώ....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου