Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Christmas Bake: The Remake Part 2

Έψησες τα μελομακάρονα, έψησες τους κουραμπιέδες (καλά δεν τα έψησες, σου τα έδωσε η γιαγιά/θεία/συμπεθέρα σου, αλλά θα μείνει μεταξύ μας), και έφαγες και κέρασες τους επισκέπτες και τα γλυκά δε λένε να τελειώσουν. Και τότε έρχεται η φαντασία να μεταμορφώσει τα κεράσματα σε νέα γλυκά, ολοκληρωμένα, που μπορούν να σταθούν άνετα και σ' ένα τραπέζι ως το κυρίως επιδόρπιο.

Στο δεύτερο μέρος ένα χριστουγεννιάτικο κέρασμα που ή το αγαπάς ή το μισείς. Απαραίτητα συστατικά: η μαεστρία και το μεράκι. Εκεί θα κριθεί αν θα σερβίρεις το βουτυράτο κουραμπιέ, που λιώνει στο στόμα, ή ένα αδιάφορο μπισκοτάκι με άχνη ζάχαρη. Ένα ακόμη χριστουγεννιάτικο γλυκό που, παρόλο που το τρως μία φορά το χρόνο, κάπου σε μπουχτίζει, κάπου σε κουράζει, ή έστω ψάχνεις μια νέα ιδέα για να το σερβίρεις στο εορταστικό τραπέζι. Σε αυτή τη συνταγή ο κουραμπιές γίνεται triffle με κόκκινα φρούτα και γιαούρτι και μεταμορφώνεται σε αγιοβασιλιάτικο επιδόρπιο για το γιορτινό σας δείπνο.

Μους γιαουρτιού με κουραμπιέδες και κόκκινα φρούτα

Υλικά 

Για τη σάλτσα των φρούτων 
50 γρ. νερό 
180 γρ. ζάχαρη 
λίγα ακόμα κόκκινα φρούτα, για το σερβίρισμα 
300 γρ. μείγμα κόκκινων φρούτων (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα, μύρτιλα, φραγκοστά-φυλα), φρέσκων ή κατεψυγμένων 

Για τη μους γιαουρτιού 
120 γρ. ζάχαρη άχνη 
400 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 
20 ml ανθόνερο 
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με κρεμώδη υφή 
Αμύγδαλα ψημένα, σπασμένα 
Φύλλα δυόσμου 
5 κουραμπιέδες 

Εκτέλεση 

Σε μια μπασίνα χτυπάμε ελαφρά με σύρμα το γιαούρτι και το ανθόνερο μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.

Φτιάχνουμε τη σαντιγί χτυπώντας με το σύρμα του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη. Προσέχουμε να μην την παραχτυπήσουμε και κόψει.

Ρίχνουμε στο μείγμα τη σαντιγί σε τρεις δόσεις, ενσωματώνοντάς την με μια μαρίζ. Βάζουμε τη μους που φτιάξαμε στο ψυγείο.

Στη συνέχεια φτιάχνουμε τη σάλτσα των φρούτων. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Ελέγχουμε με θερμόμετρο και μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 118 C προσθέτουμε τα φρούτα και ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να βράσουν. Τα αφαιρούμε από τη φωτιά όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 105 C.

Βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη σκεπασμένο με μεμβράνη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά (όχι να καταψυχθεί).

Ρίχνουμε στον πάτο 6 κολονάτων ποτηριών λίγη σάλτσα φρούτων. Με ένα μαχαίρι σπάμε τους κουραμπιέδες σε κομμάτια και βάζουμε τη μισή ποσότητα στον πάτο των ποτηριών. Από πάνω στρώνουμε μους γιαουρτιού χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με αστεροειδές κορνεδάκι.

Ξαναστρώνουμε κουραμπιέδες και μους και τελειώνουμε κάνοντας μια ροζέτα με τη μους γιαουρτιού.

Διακοσμούμε με κόκκινα φρούτα, σπασμένα αμύγδαλα και ένα φύλλο δυόσμου.

Πηγή: ab.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου