Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Με λένε σοκολάτα

EDITORIAL


Η θερμοκρασία πέφτει, γκρίζα σύννεφα σκιτσάρουν στο λευκό καμβά του ουρανού, σταγόνες βροχής και νιφάδες χιονιού χτυπούν σαν σκαντιαλάρικα παιδιά τα παράθυρα μας. Τα ρούχα βαραίνουν και χνουδωτές κουβέρτες βγαίνουν από τις ντουλάπες. Χειμώνας ήρθε ξανά και δίνει το παρασύνθημα για να πάρουμε αγκαλιά τις αγαπημένες μας κούπες γεμάτες αχνιστά ροφήματα.

Ο καφές μπορεί να είναι σχέση ζωής, αλλά η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του χειμώνα είναι η ζεστή σοκολάτα. Χριστουγεννιάτικα πρωινά μπροστά στη φωτιά, παίζοντας ζωγραφίζοντας, κάνοντας όνειρα. Ένα παράθυρο που ανοίγει, κι ο παγωμένος αέρας που εισβάλλει βίαια, απλώνοντας μια μυρωδιά πεύκου στο δωμάτιο. Κι ο φούρνος της γιαγιάς αγόγγυστα να καίει, και λιχουδιές πεντανόστιμες να αραδιάζονται στο τραπέζι, έτοιμες να υποδεχτούν καλεσμένους - και απρόσκλητους. Στοίβες βιβλίων - πόρτες που σε οδηγούν σε κόσμους άγνωστους. Παραμύθια για φτερωτούς πήγασους, πριγκίπισσες στα φανταστικά τους βασίλεια, και ξύλινα παιχνίδια που ζωντανεύουν, μιλούν και σε παρασύρουν σε μαγικές περιπέτειες. Παιδικές αναμνήσεις που χρόνια μετά σου αφήνουν μια γεύση κακάο και μπισκότου στο στόμα.

Εφηβεία και πρώιμη ενηλικίωση. Εκείνα τα χειμωνιάτικα απογεύματα, μια μικρή ανάπαυλα από την εορταστική κραιπάλη, παίρνοντας δύναμη από τη θαλπωρή που κλείνει μέσα του το πορσελάνινο σου φλιτζάνι. Ξενυχτισμένα ρεμάλια, εσύ και οι φίλοι σου, με γιρλάντες μαύρων κύκλων να στολίζουν τα μάτια σας, και το αλκοόλ να έχει γίνει κομμάτι του γενετικού σας κώδικα. Πρωινές συναντήσεις σε μια μικρή καφετέρια - καταφύγιο από τον υδράργυρο που παίζει στοίχημα: 1 - 2 - Χ. Σακούλες καταστημάτων έχουν γείρει στις καρέκλες να ξαποστάσουν και χαρωποί θαμώνες που επικοινωνούν πάνω από κούπες που αχνίζουν. Χριστουγεννιάτικες αγορές, κάλαντα, χειροτεχνίες και πάγκοι που σου προσφέρουν να δοκιμάσεις όλα τους τα καλούδια. 

Τα χρόνια περνούν. Σκίζεις μία-μία τις σελίδες των ημερολογίων. Αισίως late twenties. Ξοδεύοντας την ανεξαρτησία σου σε ταξίδια. Μετρώντας τα χιλιόμετρα σε ζεστά ροφήματα και περιπέτειες. Παραμονή Χριστουγέννων, σε ένα μικρό γαλλικό καφέ στη Μονμάρτρη. Με μάγουλα αναψοκοκκινισμένα, να αγκαλιάζεις ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα σαν να είναι η τελευταία σου ανάσα, προσπαθώντας να ζεστάνεις το είναι σου και την παγωμένη σου μύτη. Γενάρης στις Βρυξέλλες. Ο παράδεισος της σοκολάτας. Τραπέζι με θέα στη Grand Place. Ανακατεύοντας νωχελικά σταγόνες σοκολάτας σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα. Ένα κακάο για καληνύχτα.

Δεκέμβριος 2019. Τα φετινά Χριστούγεννα θα με βρουν σπίτι. Από επιλογή. Η δεκαετία αυτή θα κλείσει εκεί όπου ανήκω. Εκεί όπου άφησα όλα μου τα χθες - ψάχνοντας να βρω ποια είναι η Λίζα σήμερα. 

Δεν ξέρω πόσες ακόμα σοκολάτες θα γλυκάνουν τις τελευταίες μέρες της δεκαετίας. Δεν ξέρω αν θα είναι πικρές ή γλυκές. Μαύρες ή λευκές. Με καραμέλα ή πραλίνα. Με κανέλα ή ακόμα και τσίλι. Ξέρω, όμως, ότι - σαν κάθε foodie που σέβεται τον εαυτό του - θα δώσω γεύση στη μικρή μου μπλογκοχώρα. Οι ιδέες που ανακαλύπτω θα γίνουν η παλέτα που θα χρωματίσει τις μαγειρικές μας περιπέτειες. Και οι ευφάνταστες συνταγές θα ζωγραφίσουν χιονονιφάδες και άστρα στις αειθαλείς μας αναζητήσεις.
Γιατί είμαι μια Λίζα στη Χώρα των Θαυμάτων. 
Γιατί στη Χώρα των Θαυμάτων αγαπάμε τη σοκολάτα.

Κρύος καιρός και ζεστή σοκολάτα πάνε μαζί. 

Έτσι, θα την κάνεις ακόμα πιο απολαυστική! 

Το να χουχουλιάζεις στο κρεβάτι με μία κούπα ζεστή σοκολάτα αγκαλιά είναι σίγουρα αυτό που χρειάζεσαι μετά από μία δύσκολη μέρα. Είναι ζεστή, απολαυστική και και σε ηρεμεί κάνοντας τα προβλήματα της καθημερινότητας να φαίνονται ασήμαντα. Τι θα μπορούσε να κάνει αυτό το απίστευτο ρόφημα ακόμα καλύτερο; Το κόκκινο κρασί, φυσικά! 
Όταν πρωτοδιάβασα αυτόν τον συνδυασμό, του κόκκινου κρασιού με τη ζεστή σοκολάτα, στο blog Yeah… ImmaEatThat, ήμουν κάπως επιφυλακτική στην αρχή. Όμως, από την στιγμή που τρώμε σοκολάτα πίνοντας κρασί, πού είναι το κακό στο να βάλουμε λίγο κρασί στη σοκολάτα μας; 
 
Για να ανταμείψεις λοιπόν τον εαυτό σου με αυτόν τον εκπληκτικό συνδυασμό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναμείξεις 1,5 κούπα γάλα και 1/3 φλ. κομμάτακια μαύρης σοκολάτας σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακάτεψε καλά μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή της λαχταριστής ζεστής σοκολάτας που ξέρεις και αγαπάς. 
Και τώρα το καλύτερο μέρος: Πρόσθεσε 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (το Cabernet Sauvignon είναι μια καλή επιλογή) και ανακάτεψε μέχρι να γίνουν όλα ομοιόμορφα. Και κάπως έτσι, αυτό το τέλειο ρόφημα είναι έτοιμο για να το απολαύσεις! 
Πολλοί λάτρεις της σοκολάτας έχουν κάνει ήδη τις δικές τους παραλλαγές της μεθυστικής αυτής δημιουργίας και τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από υπέροχα! 
Πηγή: neopolis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου