Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

A very merry cake, indeed

Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο κέικ 


To απόλυτο χριστουγεννιάτικο κέικ κρύβει μέσα του αποξηραμένα φρούτα, μυρωδιές μπαχαρικών και, κυρίως, το αγαπημένο σας αλκοόλ, που του δίνει ξεχωριστό άρωμα, γεύση και υφή.

Υλικά
Ένα κιλό ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράνμπερις, κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα) 
ξύσμα και χυμός από ένα ακέρωτο πορτοκάλι 
ξύσμα και χυμός από ένα ακέρωτο λεμόνι 
150ml μπράντι ή scotch whiskey ή ρούμι (και λίγο ακόμα στην άκρη) 
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
200 γρ. καστανή ζάχαρη 
175 γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις 
100 γρ. αμύγδαλο πούδρα 
1/2 κ.γ. baking powder 
2 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά εποχής (αν δεν έχετε προσθέστε ακόμα 1 κ.γ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη και μια πρέζα τζίνζερ) 
1 κ.γ. κανέλα καλής ποιότητας 
1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη 
100 γρ. αμύγδαλο φιλέ 
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
1 κ.γ. βανίλια υγρή 

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τα αποξηραμένα φρούτα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, τους χυμούς τους και το αλκοόλ, μαζί με το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανάβετε το μάτι σε μέτρια ένταση. 
Αφήστε τα υλικά να σιγοβράσουν για πέντε λεπτά και αφαιρέστε τα αμέσως από το μάτι.
Τοποθετήστε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το να κρυώσει. 

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου και ετοιμάζετε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. με λαδόκολλα εσωτερικά και εξωτερικά, ώστε να κλείσει πολύ καλά. 

Ρίχνετε στο μείγμα των φρούτων το αλεύρι, τα αμύγδαλα (πούδρα και φιλέ), το baking powder, τα μπαχαρικά, τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Ρίχνετε το μείγμα στο τσέρκι, στρώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο κέντρο του φούρνου για δυο ώρες. 

Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάτε με ένα ξυλάκι μπαμπού και του ρίχνετε μέσα 2 κ.σ. από το αλκοόλ που βάλατε και μέσα. 
Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς μέσα στο τσέρκι του. 

Για να το φυλάξετε μέχρι να είναι έτοιμο για κατανάλωση, αφαιρέστε τη λαδόκολλα και τυλίξτε το καλά σε μεμβράνη. 
Καθημερινά ποτίστε το με λίγο από το αλκοόλ που βάλατε και μέσα στο μείγμα. 

Σημειώσεις
Το κέικ αυτό φτιάχνεται κατά προτίμηση 10 μέρες πριν την κατανάλωσή του. Ωστόσο, και την επόμενη μπορεί να καταναλωθεί, αρκεί να έχει τραβήξει το υγρό που έχετε ρίξει την προηγούμενη. 
Αν θέλετε να το διακοσμήσετε με ζαχαρόπαστα ή με άχνη ζάχαρη, αφήστε το 5 μέρες χωρίς "πότισμα". 


By BBC Food

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου