Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Why books are always better than the movie

"Wizardfest", το φετινό μας αφιέρωμα.
Με άλλα λόγια, το ιστολόγιο παντρεύει το μυστικισμό του Halloween με την πανηγυρικότητα των Χριστουγέννων, ταξιδεύοντας μας σε χιονισμένα κάστρα, παγωμένες πολιτείες και πλανήτες χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ντύνω το ιστολόγιο με λαμπυρίζουσες χιονονιφάδες στο μαγεμένο ουρανό της μεγάλης τραπεζαρίας του Hogwarts και φορώ τον επίσημο μου μανδύα. Στην ακαδημία μαγισσών θα περάσουμε φέτος λευκές χριστουγεννιάτικες νύχτες μπροστά στο τζάκι του εντευκτηρίου μας, θα παίξουμε χιονοπόλεμο δίπλα στην παγωμένη λίμνη του Hogwarts, θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του Hogsmeade, θα πιούμε βουτυρόμπυρα και ουίσκι της φωτιάς στα Τρία Σκουπόξυλα, θα λικνιστούμε στο χορό του χειμερινού ηλιοστασίου, θα μελετήσουμε ξόρκια και θα αναζητήσουμε φανταστικά πλάσματα.

Απόψε θα είμαι ο ξεναγός σας. Κρατάτε πάντοτε στο μυαλό σας την αφηγήτρια του αφιερώματος Halloween, με μία δόση ανεμελιάς στο φίλτρο των μαγικών της λέξεων. Μη χάσετε από τα μάτια σας το μυτερό μου καπέλο, καθώς θα περιπλανιόμαστε στις μυστικές αίθουσες και τις μετακινούμενες σκάλες του μαγεμένου μας κάστρου. Τα χείλη μου, κατακόκκινα σαν το θυρεό του Gryffindor, ψιθυρίζουν ασταμάτητα προστατευτικά ξόρκια. Ή μήπως είναι σκοτεινές κατάρες; Το θρόισμα ενός μαύρου μανδύα με πορφυρή επένδυση, αντηχεί σαν μελωδία στα αυτιά μας. Ή μήπως είναι το βάδισμα κάποιου φανταστικού πλάσματος μέσα στο απαγορευμένο δάσος; Οι αναρτήσεις μας θα είναι πολυπρισματικές και πολυποίκιλες, όπως η ίδια η φύση τούτου του μεικτού αφιερώματος. Το μειδίαμα της μυστηριώδους αφηγήτριας παραμένει πάντοτε γοητευτικά απειλητικό. Η γενναιότητα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς φόβο, όπως το φως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σκοτάδι. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από τη βασανιστική αγωνία των άγρυπνων νυχτών παρέα με τις σκέψεις σου...

Ας διεισδύσουμε στη νύχτα και ας κατακτήσουμε τη φευγαλέα γητεύτρα, την περιπέτεια.

***
Το θέμα του φετινού μας αφιερώματος ανοίγει ξανά την ακαδημία μαγισσών και μεταμφιέζει το ιστολόγιο -και μαζί τη συντάκτρια του- σε μικρά μαγισσάκια, σκοτεινά και μυστηριώδη, έτοιμα για ένα ακόμη φεστιβάλ τρόμου στον μπλογκο-εορτασμό του Halloween. Στα ράφια των αναρτήσεων στοιβάζω αποθέματα βοτάνων και κρυστάλλων και με οδηγό το στοιχειωμένο μας αφιέρωμα δημιουργώ ένα μπλογκο-γκριμουάρ στο οποίο καταγράφω το ταξίδι του μεγαλύτερου αφιερώματος του παρόντος ιστολογίου.

Ελάτε, λοιπόν, να φορέσουμε τα μυτερά μας καπέλα και με τα ραβδιά μας ανά χείρας να ξαμοληθούμε σε μαγικές περιπέτειες.

Η ακαδημία μαγισσών άνοιξε και αυτό το Halloween. Ελπίζω να μην παραμελήσατε τα διαβάσματα σας στις διακοπές. Παρακαλούνται οι μαθητές να παραδώσουν τις εργασίες τους στην έδρα. 
Τι εννοείς το θέστραλ σου έφαγε την έκθεση;

Το κουδούνι χτυπά στην ακαδημία μαγισσών. Δεύτερη ώρα: Κινηματογραφικά Ξόρκια. Μελετάμε τις οκτώ κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλιών Χάρι Πότερ, και πώς μέσα από αυτές οι εκάστοτε σεναριογράφοι και σκηνοθέτες επενέβησαν στην ευφυή πλοκή της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Στο σημερινό μας μάθημα επικεντρωνόμαστε στην πρώτη ταινία -και ίσως πιστότερη μεταφορά από όλες. Την ταινία με τον σωστό Ντάμπλντορ (RIP Richard Harris), που απεύθυνε τις ερωτήσεις του στον Χάρι ήρεμα (we are never getting over this, are we?). Μολαταύτα, καμία κινηματογραφική διασκευή δεν είναι τέλεια. Ξεκινώντας από τα μάτια του ίδιου του Χάρι (αν και, για να είμαστε δίκαιοι προσπάθησαν σε αυτό το σημείο να μείνουν πιστοί στο βιβλίο, οι φακοί επαφής και τα μάτια του μικρού Ντάνιελ δε βοήθησαν), ως το τραγούδι του Καπέλου της Επιλογής και τον...δηλητηριώδη γρίφο του Σέβερους Σνέιπ, ακολουθούν 25+1 ανακρίβειες που η πρώτη ταινία δεν κατάφερε εν τέλει να αποφύγει.


Χάρι Πότερ: οι ανακρίβειες της πρώτης ταινίας


Η ευχή και η κατάρα του να είσαι άρρωστος με χαριποτερίτιδα είναι ότι δε μπορείς ν’ απολαύσεις τις ταινίες, καθώς σ’ ενοχλούν οι διαφορές και οι ανακρίβειες, σε σχέση με τα βιβλία. Βέβαια οι δύο πρώτες ταινίες ήταν αρκετά πιστές στα βιβλία σε σχέση με τις επόμενες. Σε ό,τι αφορά τις διαφορές και τις ανακρίβειες της πρώτης ταινίας «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», η λίστα είναι αρκετά μεγάλη. Συγκεκριμένα:
  1. Ο Χάρι στα βιβλία έχει πράσινα μάτια και η Πετούνια με τον Ντάντλι ξανθά μαλλιά, ενώ στις ταινίες ο πρώτος έχει γαλάζια μάτια και οι δεύτεροι σκούρα μαλλιά.
  2. Μαζί με τους Ντάρσλι και τον Χάρι είχε πάει και ο κολλητός του Ντάντλι, ο Πιρς, στο ζωολογικό κήπο.
  3. Μετά το πρώτο γράμμα από το Χόγκουαρτς οι Ντάρσλι μετέφεραν τον Χάρι από την αποθήκη σε κανονικό δωμάτιο και αργότερα, για να αποφύγουν τα γράμματα πήγαν σ’ ένα ξενοδοχείο στο Κόκγουορθ, πριν πάνε στην καλύβα πάνω στο βράχο.
  4. Ο Χάγκριντ διηγήθηκε στον Χάρι την ιστορία για τη δολοφονία των γονιών του στην καλύβα και όχι αργότερα στο Ραγισμένο Τσουκάλι.
  5. Ο Χάρι συνάντησε για πρώτη φορά τον Ντράκο Μαλφόι στη Διαγώνιο Αλέα, όταν αγόραζε μανδύες και όχι στο Χόγκουαρτς.
  6. Μετά τα ψώνια ο Χάρι γύρισε στο σπίτι των θείων του, καθώς ήταν Αύγουστος και στο σταθμό Κινγκς Κρος τον πήγε ο Βέρνον.
  7. Η Ερμιόνη ποτέ δεν έφτιαξε τα γυαλιά του Χάρι με μαγεία.
  8. Ο Χάρι γνώρισε τον Νέβιλ στο τρένο και όχι στο Χόγκουαρτς.
  9. Το Καπέλο της Επιλογής τραγούδησε πρώτα ένα τραγούδι και μετά μοίρασε τους πρωτοετείς στους κοιτώνες τους. Έπειτα, στο δείπνο, όλοι μαζί τραγούδησαν τον ύμνο του Χόγκουαρτς.
  10. Ξέχασαν εντελώς τον Πιβς, το θορυβοποιό πνεύμα και το μάθημα Ιστορία της Μαγείας, που το δίδασκε ο καθηγητής Μπινς, ο οποίος ήταν κι αυτός φάντασμα.
  11. H ΜακΓκόναγκαλ πήρε τον Γουντ (αρχηγό της ομάδας Κουίντιτς), για να του συστήσει τον Χάρι, από το μάθημα του Φλίτγουικ και όχι του Κουίρελ.
  12. Όταν ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη ανακάλυψαν τον Λουλούκο ήταν μαζί τους και ο Νέβιλ.
  13. Ο Χάρι δεν άνοιξε στην τραπεζαρία το πακέτο με το Σύννεφο 2000, για να μη ζηλέψουν οι άλλοι πρωτοετείς, αφού δεν τους επιτρεπόταν να έχουν το δικό τους σκουπόξυλο.
  14. Η ομάδα Κουίντιτς του Σλίθεριν υποτίθεται πως δεν είχε κορίτσια, αλλά στην ταινία ο φύλακας είναι κορίτσι.
  15. Στον καθρέφτη του Έριζεντ ο Χάρι έβλεπε όλους του τους προγόνους και όχι μόνο τους γονείς του.
  16. Ο Χάρι είδε κρυφά τον Σνέιπ και τον Κουίρελ να μιλάνε στο Σκοτεινό Δάσος και όχι σ’ ένα διάδρομο.
  17. Ο Χάρι βρήκε ποιος είναι ο Νίκολας Φλαμέλ από τους σοκολατένιους βατράχους και όχι η Ερμιόνη.
  18. Ο Χάρι και η Ερμιόνη έστειλαν κρυφά τον Νόρμπετ στον Τσάρλι – τον μεγαλύτερο αδερφό του Ρον – και όχι ο Ντάμπλντορ.
  19. Στην τιμωρία στο Σκοτεινό Δάσος δεν ήταν ο Ρον μαζί με τον Χάρι, την Ερμιόνη και τον Μαλφόι, αλλά ο Νέβιλ.
  20. Στο Σκοτεινό Δάσος συνάντησαν συνολικά τρεις και όχι έναν κένταυρο.
  21. Ο Χάρι έπαιζε μουσική με μια ξύλινη φλογέρα, για να συνεχίσει να κοιμάται ο Λουλούκος.
  22. Η Ερμιόνη χρησιμοποίησε φωτιά και όχι φως, για να σώσει και τον Χάρι και τον Ρον από την Παγίδα του Σατανά.
  23. Και τα τρία παιδιά πέταξαν πάνω σε σκουπόξυλα, για να πιάσουν το φτερωτό κλειδί και όχι μόνο ο Χάρι.
  24. Όταν ο Χάρι έκανε ματ στη δοκιμασία με το σκάκι, ο αντίπαλος βασιλιάς πέταξε το στέμμα του και όχι το σπαθί του.
  25. Στην ταινία έκοψαν τελείως την δοκιμασία με τα φίλτρα, όπου ο Χάρι και η Ερμιόνη έπρεπε να βρουν δύο φίλτρα για να προχωρήσουν μπροστά ή να πάνε πίσω.
  26. Ο Κουίρελ έδεσε τον Χάρι με σχοινιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου