"Wizardfest", το φετινό μας αφιέρωμα.
Με άλλα λόγια, το ιστολόγιο παντρεύει το μυστικισμό του Halloween με την πανηγυρικότητα των Χριστουγέννων, ταξιδεύοντας μας σε χιονισμένα κάστρα, παγωμένες πολιτείες και πλανήτες χριστουγεννιάτικων δέντρων.
Ντύνω το ιστολόγιο με λαμπυρίζουσες χιονονιφάδες στο μαγεμένο ουρανό της μεγάλης τραπεζαρίας του Hogwarts και φορώ τον επίσημο μου μανδύα. Στην ακαδημία μαγισσών θα περάσουμε φέτος λευκές χριστουγεννιάτικες νύχτες μπροστά στο τζάκι του εντευκτηρίου μας, θα παίξουμε χιονοπόλεμο δίπλα στην παγωμένη λίμνη του Hogwarts, θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του Hogsmeade, θα πιούμε βουτυρόμπυρα και ουίσκι της φωτιάς στα Τρία Σκουπόξυλα, θα λικνιστούμε στο χορό του χειμερινού ηλιοστασίου, θα μελετήσουμε ξόρκια και θα αναζητήσουμε φανταστικά πλάσματα.
Με άλλα λόγια, το ιστολόγιο παντρεύει το μυστικισμό του Halloween με την πανηγυρικότητα των Χριστουγέννων, ταξιδεύοντας μας σε χιονισμένα κάστρα, παγωμένες πολιτείες και πλανήτες χριστουγεννιάτικων δέντρων.
Ντύνω το ιστολόγιο με λαμπυρίζουσες χιονονιφάδες στο μαγεμένο ουρανό της μεγάλης τραπεζαρίας του Hogwarts και φορώ τον επίσημο μου μανδύα. Στην ακαδημία μαγισσών θα περάσουμε φέτος λευκές χριστουγεννιάτικες νύχτες μπροστά στο τζάκι του εντευκτηρίου μας, θα παίξουμε χιονοπόλεμο δίπλα στην παγωμένη λίμνη του Hogwarts, θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του Hogsmeade, θα πιούμε βουτυρόμπυρα και ουίσκι της φωτιάς στα Τρία Σκουπόξυλα, θα λικνιστούμε στο χορό του χειμερινού ηλιοστασίου, θα μελετήσουμε ξόρκια και θα αναζητήσουμε φανταστικά πλάσματα.
Απόψε θα είμαι ο ξεναγός σας. Κρατάτε πάντοτε στο μυαλό σας την αφηγήτρια του αφιερώματος Halloween, με μία δόση ανεμελιάς στο φίλτρο των μαγικών της λέξεων. Μη χάσετε από τα μάτια σας το μυτερό μου καπέλο, καθώς θα περιπλανιόμαστε στις μυστικές αίθουσες και τις μετακινούμενες σκάλες του μαγεμένου μας κάστρου. Τα χείλη μου, κατακόκκινα σαν το θυρεό του Gryffindor, ψιθυρίζουν ασταμάτητα προστατευτικά ξόρκια. Ή μήπως είναι σκοτεινές κατάρες; Το θρόισμα ενός μαύρου μανδύα με πορφυρή επένδυση, αντηχεί σαν μελωδία στα αυτιά μας. Ή μήπως είναι το βάδισμα κάποιου φανταστικού πλάσματος μέσα στο απαγορευμένο δάσος; Οι αναρτήσεις μας θα είναι πολυπρισματικές και πολυποίκιλες, όπως η ίδια η φύση τούτου του μεικτού αφιερώματος. Το μειδίαμα της μυστηριώδους αφηγήτριας παραμένει πάντοτε γοητευτικά απειλητικό. Η γενναιότητα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς φόβο, όπως το φως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σκοτάδι. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από τη βασανιστική αγωνία των άγρυπνων νυχτών παρέα με τις σκέψεις σου...
Ας διεισδύσουμε στη νύχτα και ας κατακτήσουμε τη φευγαλέα γητεύτρα, την περιπέτεια.
***
Το θέμα του φετινού μας αφιερώματος ανοίγει ξανά την ακαδημία μαγισσών και μεταμφιέζει το ιστολόγιο -και μαζί τη συντάκτρια του- σε μικρά μαγισσάκια, σκοτεινά και μυστηριώδη, έτοιμα για ένα ακόμη φεστιβάλ τρόμου στον μπλογκο-εορτασμό του Halloween. Στα ράφια των αναρτήσεων στοιβάζω αποθέματα βοτάνων και κρυστάλλων και με οδηγό το στοιχειωμένο μας αφιέρωμα δημιουργώ ένα μπλογκο-γκριμουάρ στο οποίο καταγράφω το ταξίδι του μεγαλύτερου αφιερώματος του παρόντος ιστολογίου.
Ελάτε, λοιπόν, να φορέσουμε τα μυτερά μας καπέλα και με τα ραβδιά μας ανά χείρας να ξαμοληθούμε σε μαγικές περιπέτειες.
Η ακαδημία μαγισσών άνοιξε και αυτό το Halloween. Ελπίζω να μην παραμελήσατε τα διαβάσματα σας στις διακοπές. Παρακαλούνται οι μαθητές να παραδώσουν τις εργασίες τους στην έδρα.
Τι εννοείς το θέστραλ σου έφαγε την έκθεση;
Το κουδούνι χτυπά στην ακαδημία μαγισσών. Πρώτη ώρα: Ονοματολογία. Οι μύθοι, η ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί των ονομάτων. Στο λογοτεχνικό έργο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τα ονόματα αποτελούν ένα από τα πιο συχνά εργαλεία προοικονομίας και προϊδεασμού. Αξίζει, φυσικά, να σημειώσουμε μερικά παραδείγματα όπως τον...διπρόσωπο Quirinus Quirrel, τον λυκάνθρωπο Remus Lupin, τον μαύρο σκύλο Sirius Black, και την υποτιμημένη μάντισσα Sybill Trelawney, εγγονή της Cassandra.
Φανταστικά Ζώα | Τα ονόματα των πρωταγωνιστών, η σημασία και οι συμβολισμοί τους
Η Tζ.Κ.Ρόουλινγκ μας έχει συνηθίσει σε μια πολυεπίπεδη γραφή και πλοκή των ιστοριών της, με γρίφους και μυστικά να ξεπετάγονται κάτω από όποια «λέξη κι αν σηκώσεις». Αρέσκεται δε στην στοχευμένη επιλογή ονομάτων για τους χαρακτήρες της που προδίδουν πολλά για την προσωπικότητα τους και τον ρόλο τους στην πλοκή. Φυσικά από αυτή της την συνήθεια δεν ξέφυγαν και οι χαρακτήρες της σειράς των Φανταστικών Ζώων. Στη δεύτερη ταινία, λοιπόν, με τίτλο Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald η κρύπτη με τα μυστικά της ιστορίας πριν τον Χάρι Πότερ άνοιξε για τα καλά με πολλούς νέους και γνωστούς χαρακτήρες να ξετυλίγουν το κουβάρι των μυστικών. Ας ψάξουμε την σημασία πίσω από τα ονόματά τους που ίσως μας αποκαλύπτουν πολλά ακόμη και για αυτά που έπονται στις επόμενες ταινίες.
Μετά την εικόνα, ακολουθούν spoilers για όσους δεν έχουν δει την ταινία Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald.
Newton Artemis Fido “Newt” Scamander
Ο μαγικοζωολόγος – μάγος και πρωταγωνιστής των Φανταστικών Ζώων θα μπορούσε να κάνει άνετα καριέρα σε κάποια αργεντίνικη σαπουνόπερα με τόσα ονόματα που έχει, όμως, το κάθε του όνομα είναι και μια απάντηση για το ποιος είναι και τι πρόκειται να κάνει. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, με τη σειρά.
Newton
Το όνομα Newton έχει ρίζες στα Παλαιά Αγγλικά με την σημασία «New town», δηλαδή ‘καινούργια πόλη’ και χρησιμοποιούνταν ως επίθετο στη αρχή. Αυτή η σημασία της καινούργιας πόλης μπορεί να δικαιολογήσει την συνήθειά του να περιπλανιέται από μέρος σε μέρος για την έρευνά του πάνω στα μαγικά ζώα. Επίσης κάθε ταινία των Φανταστικών Ζώων διαδραματίζεται έως τώρα και σε μια «νέα πόλη». Πρώτα ήταν η Νέα Υόρκη, τώρα είναι το Παρίσι και από ό,τι λένε οι φήμες η επόμενη ταινία θα διαδραματίζεται ή στο Βερολίνο ή στην Βραζιλία ή και στα δύο μέρη. Επιπλέον το όνομα Newton παραπέμπει φυσικά στον πιο γνωστό Newton του κόσμου, τον επίσης Άγγλο, πατέρα της κλασσικής μηχανικής Sir Isaac Newton. Τόσο ο Newton όσο και ο Newt είχαν δύσκολα σχολικά χρόνια, καθώς, αποτελούσαν ιδιαίτερης φύσης παιδιά με ιδιαίτερη αντίληψη, ο ένας για τους κανόνες της φύσης και ο άλλος για την αξία των μαγικών ζώων. Επίσης, και οι δύο άλλαξαν την αντίληψη των κόσμων τους μέσα από τα βιβλία τους και την έρευνά τους. Τέλος ο Issac Newton, πέρα από το κομμάτι των μαθηματικών και της κλασσικής μηχανικής, έγραψε αρκετά έργα πάνω στην Αλχημεία με πολλά από αυτά να καταγράφουν την επιθυμία του να δημιουργήσει την φιλοσοφική λίθο εμπνευσμένος από τον Nicolas Flamel(wow).
Artemis
To αρχαιοελληνικό όνομα της θεάς του κυνηγιού Aρτέμιδος, κόρης του Δία και της Λητούς και δίδυμης αδερφής του θεού Απόλλωνα, φέρει επίσης ο πρωταγωνιστής των Φανταστικών Ζώων – και δικαίως. Η Άρτεμις, μια από τις πολυπλοκότερες μορφές του ελληνικού πανθέου, ήταν προστάτιδα των μικρών παιδιών και των ζώων, βασίλισσα των βουνών και των δασών και θεά του κυνηγιού. Ο Newt από μικρός εκδήλωσε την αγάπη του για τα Μαγικά Ζώα έχοντας αφιερώσει την ζωή του στην φροντίδα και την προστασία τους, καθώς τα “κυνηγά” και τα μελετά σε όλο τον κόσμο. Σαν μικρό παιδί παίζει μαζί τους και τα φροντίζει στην βαλίτσα του. Όπως η Άρτεμις ζει στα δάση με το ελάφι της, έτσι κι εκείνος είναι φτιαγμένος να ζει έξω, κοντά στα πλάσματα που τόσο αγαπά, μακριά από κάποιο ασφυκτικό γραφείο στο Υπουργείο Μαγείας. Η συσχέτιση του Newt με την Αρτέμιδα, ίσως, αποκαλύπτει και τις οικογενειακές και διαπροσωπικές του σχέσεις. Η Άρτεμις έχει δίδυμο αδερφό τον Απόλλωνα θεό του Ήλιου και της μουσικής. Αν και ο αδερφός της απαστράπτει ως προσωπικότητα, εκείνη με την ιδιαιτερότητα και την υπευθυνότητά της έχαιρε, επίσης εκτίμησης από όλους τους Θεούς από μικρή ηλικία – ιδιαίτερα ο πατέρας της Δίας της είχε αδυναμία. Ο Newtδιαφέρει κι εκείνος πολύ από τον απαστράπτοντα Χρυσούχο αδερφό του Θησέα /Theseus, όμως, εντυπωσιάζει κι εκείνος με την ιδιαιτερότητα του και κερδίζει την εκτίμηση πολλών, ιδιαίτερα του Albus Dumbledore.
Fido
To όνομα Fido έχει λατινικές ρίζες και σημαίνει «εμπιστεύομαι» ή «πιστός» , χρησιμοποιείται δε από πολλές χώρες ως παρατσούκλι για σκυλιά και κατοικίδια. Ο Newt είναι πιστός στις αξίες του, στα μαγικά πλάσματα, στους ανθρώπους που αγαπά γεγονός που τον κάνει ιδανικό σύμμαχο του Dumbledore. Επίσης το όνομά του συνδέεται με τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, τον σκύλο, γεγονός που τονίζει κι άλλο την σχέση του με τα ζώα.
Scamander
Από το ελληνικό Σκάμανδρος= σκάπτω, σκαλίζω. Με το όνομα Σκάμανδρος αναφερόταν τόσο ο ελληνικός ποταμός θεός, όσο και ο ποταμός στην πεδιάδα της Τροίας, σημερινός Καραμεντερές. Σύμφωνα με τον μύθο κατά την εκστρατεία του Ηρακλή στην Τροία, ο ήρωας δίψασε κάποτε, μα γύρω του δεν είχε πουθενά νερό. Παρακάλεσε τότε τον πατέρα του Δία να του υποδείξει μία πηγή. Τότε, ο Δίας έκανε να τρέξει μπροστά του ένα μικρό ρυάκι, το οποίο, όμως, δεν έφτασε στον Ηρακλή. Τότε ο Ηρακλής έσκαψε τη γη και βρήκε μία μεγάλη φλέβα νερού, την πηγή του Σκάμανδρου. Πολλές φορές τον αποκαλούσαν και Ξάνθο από τους θεούς, είτε επειδή είχε κοκκινωπά νερά, είτε επειδή κοκκίνιζε το μαλλί(«ποκάρι») των προβάτων που πλένονταν στα νερά του. Μάλιστα η Αφροδίτη μια φορά είχε λουστεί στα νερά του για να ξανθύνει. Η σύνδεση του επιθέτου του Newt έχει προφανώς να κάνει με το παρουσιαστικό των Scamanders και το γεγονός ότι κατέχουν σημαντική θέση στο μύθο σχετιζόμενοι με μεγάλες προσωπικότητες και γεγονότα όπως ο ποταμός στο μύθο.
Αρκετές πηγές επίσης υποστηρίζουν ότι το Scamader μπορεί να συνδέεται με μια αρχαϊκή λέξη που σημαίνει περιπλανιέμαι, όπως κάνει αντίστοιχα ο Newt για την έρευνα του στη μαγικοζωολογία.
Τέλος πολλοί ισχυρίζονται ότι επειδή το Scamander ακούγεται σαν Salamander = Σαλαμάνδρα σχετίζουν τον χαρακτήρα με τα αντίστοιχα αμφίβια που μάλιστα είναι από τα αγαπημένα ζώα του Newt. Κάποιες Σαλαμάνδρες επίσης είναι μαύρες με κίτρινες βούλες φέροντας τα χρώματα του Hufflepuff, κοιτώνα του Newt. Στον κόσμο των μάγων οι σαλαμάνδρες τρέφονται με φλόγες όπως ο Newt με την φλόγα της αγάπης του για τα μαγικά ζώα αλλά και την καταστρεπτική φλόγα του πολέμου. Το παρατσούκλι Newtπαραπέμπει, επίσης, σε είδος Σαλαμάνδρας.
Theseus Scamander
Ο αδερφός του Newt Scamander φέρει το όνομα του Έλληνα μυθικού βασιλιά της Αθήνας Θησέα(Θησεύς), του δεύτερου πιο δημοφιλούς ήρωα μετά τον Ηρακλή. Ο Θησέας έγινε περισσότερο γνωστός για τη δολοφονία του Μινώταυρου στον λαβύρινθο της Κνωσσού. Όπως, λοιπόν, ο μυθικός βασιλιάς, έτσι κι ο Theseus Scamander πολεμούσε για το κοινό καλό ως Χρυσούχος αλλά και στον πόλεμο πολεμώντας τα «τέρατα» που τυραννούσαν τον κόσμο, ενώ για τον αδερφό του, Newt, δεν υπήρξε τέρας από το οποίο να αποστέρησε την αγάπη του. Αν και ο Theseus φαίνεται να μην έχει καμία άμεση σχέση με τα Φανταστικά Ζώα παρά μόνο μέσω του αδερφού του, ο Ευριπίδης φαίνεται να έχει άλλη άποψη. Ο Ιππόλυτος στην ελληνική μυθολογία, γιος του Θησέα με τη βασίλισσα των Αμαζόνων, Ιππολύτη, ήταν ακόλουθος της θεάς Αρτέμιδος προστάτιδας των ζώων. Όντας ένα από τα ονόματα του Newt , το Άρτεμις υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ των δυο αδερφών. Αν και δεν παραδέχεται άμεσα ο ένας τον άλλον, κατά βάθος νοιάζονται. Τέλος η πατρότητα του Θησέα της μυθολογίας μοιράζεται ανάμεσα στον Αιγέα και τον Ποσειδώνα. Ελπίζουμε βέβαια ο Theseus Scamander να παραμείνει με την ίδια πατρότητα μέχρι το τέλος όλων των ταινιών.
Leta Lestrange
Το όνομα, Leta, φαίνεται να βρίσκει ετυμολογικές ρίζες στο αρχαιοελληνικό όνομα της Βασίλισσας της Σπάρτης Λήδας (Leda). Σύμφωνα με την μυθολογία η Λήδα ήταν κόρη του Βασιλέα της Αιτωλίας Θεστιού με την Ευρυθέμη. Υπάρχουν βέβαια πολλές εκδοχές για τους γονείς της διότι όπως και στην οικογένεια Lestrange έτσι και στην ελληνική μυθολογία τα πράγματα με τα σόγια και τα παιδιά είναι μπερδεμένα. Η Ρόουλινγκ πέρα από το μπερδεμένο οικογενειακό περιβάλλον που εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία για την Leta φαίνεται να επικεντρώθηκε, για την ιστορία της, στο μύθο της Λήδας με τον κύκνο. Σύμφωνα με αυτόν, ο Δίας παίρνοντας τη μορφή κύκνου βιάζει τη Λήδα, ενώ εκείνη πλαγιάζοντας το ίδιο βράδυ με τον σύζυγο της Τυνδάρεω καταλήγει να κάνει δυο αυγά, το ένα από τον Δία και το άλλο από τον Τυνδάρεω. Από αυτά βγήκαν η Ελένη της Τροίας (η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο που προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο), η Κλυταιμνήστρα, ο Κάστορ και ο Πολυδεύκης (Διόσκουροι). Η Λήδα δε λέγεται ότι ήταν τόσο όμορφη ώστε την καταγωγή της την διεκδικούσαν πολλές περιοχές. Τέλος ο μύθος της Λήδας την συνδέει με τη Νέμεση. Εμπνευσμένη πασιφανώς από την Βασίλισσα της Σπάρτης, λοιπόν, η Leta με απαράμιλλη ομορφιά, μια διφυή καταγωγή που προέκυψε από μια αποπλάνηση, με μπερδεμένο οικογενειακό περιβάλλον αποτελεί έναν από τους πιο περίπλοκους και συμβολικούς χαρακτήρες, που δίνει η ίδια την Νέμεση στον εαυτό της στην προσπάθεια της να στρέψει τη θεία δίκη και προς τον Grindelwald.
Άλλη μια σύνδεση του ονόματος της Leta είναι με το όνομα Rosalita, Rosaleta. Το λατινικό «Lita» σημαίνει με χαρά και προθυμία αναφερόμενη, ίσως, στην πτυχή του χαρακτήρα της Leta όταν ήταν με τον Newt. Επίσης άλλο ένα υποκοριστικό του Rosaleta είναι το Rose, όπως το όνομα της πρωταγωνίστριας στην μυθοπλασία του Τιτανικού, ενός πλοίου που είχε προορισμό την Νέα Υόρκη, ναυάγησε και έμοιαζε πολύ με αυτό που επέβαινε η Leta με τον αδερφό της και τη γκουβερνάντα της.
Τέλος το επίθετο Lestrange της γνωστής οικογένειας προέρχεται από το estrange των Παλαιών Γαλλικών και το strange των Μεσαιωνικών Αγγλικών με την σημασία του ξένου. Το γαλλικό άρθρο «le» τονίζει την έννοια του ξένου. Έτσι το Lestrange χρησιμοποιούνταν ως παρατσούκλι στους νεοεισερχόμενους σε μια περιοχή. Η Leta ενστερνίζεται πλήρως το επίθετο της καθώς ένιωθε «ξένη» και μη αποδεχτή από μικρή ανάμεσα σε μάγους, muggles ακόμη κι ανάμεσα στην οικογένειά της.
Η Ρόουλινγκ, όπως φαίνεται, έκανε πάλι το θαύμα της δημιουργώντας χαρακτήρες δεμένους βαθιά με την πλοκή και αρχαιότερες ιστορίες μέσω του ονόματός τους. Ιδιαίτερα οι παραπάνω χαρακτήρες υποδηλώνουν για άλλη μια φορά την αγάπη της στην ελληνική μυθολογία. Τα επίπεδα σύνδεσης της πλοκής με τη σημασία των ονομάτων προκαλούν δέος.
Αν δεν έχετε πάθει ήδη σύγχυση, προετοιμαστείτε διότι στο δεύτερο μέρος θα ανακαλύψουμε τις κρυφές έννοιες των ονομάτων και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών. Damn it, J.K. Rowling, you did it again!
Αν δεν έχετε πάθει ήδη σύγχυση, προετοιμαστείτε διότι στο δεύτερο μέρος θα ανακαλύψουμε τις κρυφές έννοιες των ονομάτων και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών. Damn it, J.K. Rowling, you did it again!
Πηγή: Ημερήσια Κουκουβάγια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου