Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Οδηγός Μαγικών Σπουδών

"Wizardfest", το φετινό μας αφιέρωμα.
Με άλλα λόγια, το ιστολόγιο παντρεύει το μυστικισμό του Halloween με την πανηγυρικότητα των Χριστουγέννων, ταξιδεύοντας μας σε χιονισμένα κάστρα, παγωμένες πολιτείες και πλανήτες χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ντύνω το ιστολόγιο με λαμπυρίζουσες χιονονιφάδες στο μαγεμένο ουρανό της μεγάλης τραπεζαρίας του Hogwarts και φορώ τον επίσημο μου μανδύα. Στην ακαδημία μαγισσών θα περάσουμε φέτος λευκές χριστουγεννιάτικες νύχτες μπροστά στο τζάκι του εντευκτηρίου μας, θα παίξουμε χιονοπόλεμο δίπλα στην παγωμένη λίμνη του Hogwarts, θα περιπλανηθούμε στα σοκάκια του Hogsmeade, θα πιούμε βουτυρόμπυρα και ουίσκι της φωτιάς στα Τρία Σκουπόξυλα, θα λικνιστούμε στο χορό του χειμερινού ηλιοστασίου, θα μελετήσουμε ξόρκια και θα αναζητήσουμε φανταστικά πλάσματα.

Απόψε θα είμαι ο ξεναγός σας. Κρατάτε πάντοτε στο μυαλό σας την αφηγήτρια του αφιερώματος Halloween, με μία δόση ανεμελιάς στο φίλτρο των μαγικών της λέξεων. Μη χάσετε από τα μάτια σας το μυτερό μου καπέλο, καθώς θα περιπλανιόμαστε στις μυστικές αίθουσες και τις μετακινούμενες σκάλες του μαγεμένου μας κάστρου. Τα χείλη μου, κατακόκκινα σαν το θυρεό του Gryffindor, ψιθυρίζουν ασταμάτητα προστατευτικά ξόρκια. Ή μήπως είναι σκοτεινές κατάρες; Το θρόισμα ενός μαύρου μανδύα με πορφυρή επένδυση, αντηχεί σαν μελωδία στα αυτιά μας. Ή μήπως είναι το βάδισμα κάποιου φανταστικού πλάσματος μέσα στο απαγορευμένο δάσος; Οι αναρτήσεις μας θα είναι πολυπρισματικές και πολυποίκιλες, όπως η ίδια η φύση τούτου του μεικτού αφιερώματος. Το μειδίαμα της μυστηριώδους αφηγήτριας παραμένει πάντοτε γοητευτικά απειλητικό. Η γενναιότητα δε μπορεί να υπάρξει χωρίς φόβο, όπως το φως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το σκοτάδι. Άλλωστε δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από τη βασανιστική αγωνία των άγρυπνων νυχτών παρέα με τις σκέψεις σου...

Ας διεισδύσουμε στη νύχτα και ας κατακτήσουμε τη φευγαλέα γητεύτρα, την περιπέτεια.

***
Το θέμα του φετινού μας αφιερώματος ανοίγει ξανά την ακαδημία μαγισσών και μεταμφιέζει το ιστολόγιο -και μαζί τη συντάκτρια του- σε μικρά μαγισσάκια, σκοτεινά και μυστηριώδη, έτοιμα για ένα ακόμη φεστιβάλ τρόμου στον μπλογκο-εορτασμό του Halloween. Στα ράφια των αναρτήσεων στοιβάζω αποθέματα βοτάνων και κρυστάλλων και με οδηγό το στοιχειωμένο μας αφιέρωμα δημιουργώ ένα μπλογκο-γκριμουάρ στο οποίο καταγράφω το ταξίδι του μεγαλύτερου αφιερώματος του παρόντος ιστολογίου.

Ελάτε, λοιπόν, να φορέσουμε τα μυτερά μας καπέλα και με τα ραβδιά μας ανά χείρας να ξαμοληθούμε σε μαγικές περιπέτειες.

Η ακαδημία μαγισσών άνοιξε και αυτό το Halloween. Ελπίζω να μην παραμελήσατε τα διαβάσματα σας στις διακοπές. Παρακαλούνται οι μαθητές να παραδώσουν τις εργασίες τους στην έδρα. 
Τι εννοείς το θέστραλ σου έφαγε την έκθεση;

Το κουδούνι χτυπά στην ακαδημία μαγισσών. Μαζευόμαστε όλοι στη μεγάλη τραπεζαρία, όπου η πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής των Κοινών Διπλωμάτων Μαγείας (ΚΔΜ), Γκριζέλντα Μαρτσμπανκς, θα μας παρουσιάσει τον οδηγό σπουδών του Χόγκουαρτς, και τα μαθήματα που καλούνται να παρακολουθήσουν όλοι οι πρωτοετείς.


Τα μαθήματα του Χόγκουαρτς χωρίζονται σε υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία διδάσκονται από τον πρώτο χρόνο, και υποχρεωτικά κατ' επιλογήν, εκ των οποίων καλούνται οι μαθητές να επιλέξουν τουλάχιστον δύο, τα οποία διδάσκονται από το τρίτο έτος και πάνω. Στο έκτο έτος, ανάλογα με τις επιδόσεις στα ΚΔΜ και τις επαγγελματικές επιδιώξεις του καθενός, οι μαθητές παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις ΕΔΕΜ. Επιπλέον, κατά το πρώτο έτος όλοι οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μαθήματα πτήσεων με σκουπόξυλο, ενώ κατά το 6ο και 7ο έτος, και σύμφωνα πάντοτε με τον αριθμό των συμμετεχόντων, δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα επιλογής για προχωρημένους, όπως για παράδειγμα Αλχημεία[1] και/ή Διακτινισμός.

Οι Μεταμορφώσεις, η Άμυνα Κατά των Σκοτεινών Τεχνών, τα Ξόρκια, τα Φίλτρα, η Αστρονομία, η Ιστορία της Μαγείας και η Βοτανολογία είναι τα επτά μαθήματα κορμού, τα οποία όλοι οι μαθητές παρακολουθούν τα πρώτα πέντε χρόνια. Στο τέλος της δεύτερης σχολικής τους χρονιάς οι μαθητές πρέπει να επιλέξουν τουλάχιστον δύο επιπλέον μαθήματα, τα οποία ξεκινούν να παρακολουθούν από το τρίτο έτος. Ελάχιστοι είναι οι μαθητές που γνωρίζουμε ότι κατάφεραν να πάρουν 12 ΚΔΜ, ένας εκ των οποίων ο Μπιλ Ουέσλι. Οι πέντε επιλογές είναι η Αριθμολογία, οι Αρχαίοι Ρούνοι, η Μαντική, η Φροντίδα Μαγικών Πλασμάτων και η Μαγκλολογία.[2]

Η βαθμολογία των καθημερινών εργασιών είναι κάτι κοινό για τους μάγους μαθητές όσο και για τους μαγκλ. Οι μαθητές του Χόγκουαρτς έχουν επίσης δύσκολες εξετάσεις όσο μεγαλώνουν. Τα ΚΔΜ (Κοινά Διπλώματα Μαγείας) είναι επιβεβλημένες εξετάσεις για τους πεμπτοετής που καθορίζουν τα μαθήματα τα οποία θα συνεχίσει ο σπουδαστής να μελετά τα υπόλοιπα χρόνια των σπουδών του στο Χόγκουαρτς. Οι ΕΔΕΜ (Εξουθενωτικά Δύσκολες Εξετάσεις της Μαγείας) είναι οι ανώτερες εξετάσεις που μπορεί να δώσουν οι μαθητές στον έβδομο χρόνο τους, εφόσον έχουν περάσει τα ΚΔΜ τους με υψηλή βαθμολογία. Αν κάποιος πάρει μέρος σε αυτές τις εξετάσεις δεν γίνεται να ξαναδώσει.[3]

Βαθμολόγηση Κοινών Διπλωμάτων Μαγείας

Ε - Εύγε (Ο μαθητής περνά και πάντοτε συνεχίζει για τις ΕΔΕΜ)

Υ - Υπεράνω Προσδοκιών (Ο μαθητής περνά και συνήθως συνεχίζει για τις ΕΔΕΜ)

Π - Προάγεται (Ο μαθητής περνά αλλά σπάνια συνεχίζει για τις ΕΔΕΜ)

Χ - Χάλια (Ο μαθητής ο μαθητής αποτυγχάνει αλλά μπορεί να επαναλάβει το μάθημα)

Α - Απαίσια (Ο μαθητής αποτυγχάνει μπορεί να μην δεχθεί επαίνους για το ΚΔΜ)

Φ - Φασκελοκουκούλωστα (Ο μαθητής αποτυγχάνει. Πάνω από ένα Φ μπορεί να σημάνει απόρριψη από τις ΕΔΕΜ)


Τα Μαθήματα στο Χόγκουαρτς

Αστρονομία

Η Αστρονομία αποτελεί κλάδο της Μαγείας που μελετά τα αστέρια και τις κινήσεις των πλανητών και η άσκηση μαγείας κατά την παράδοσή του δεν είναι απαραίτητη.

Τα παιδιά μαθαίνουν τα ονόματα και τις τοποθεσίες των αστεριών, των αστερισμών και των πλανητών. Μαθαίνουν επίσης για τις κινήσεις, την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον των πλανητών και είναι σε θέση να φτιάχνουν μόνοι τους διαγράμματα αστερισμών. Η μελέτη του μαθήματος γίνεται τα μεσάνυχτα στον πύργο της Αστρονομίας, που είναι ο ψηλότερος του κάστρου, από όπου οι μαθητές μπορούν να παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό με τα τηλεσκόπια τους.



Ξόρκια

Στα Ξόρκια, ένα από τα πιο βασικά μαθήματα της σχολής, οι μαθητές μελετούν τις συγκεκριμένες κινήσεις ραβδιών και την ακριβή προφορά των ξορκιών που θα τους χρειαστούν στην καθημερινή τους ζωή.

Κάποια από τα ξόρκια που μαθαίνουν είναι: το να κάνουν πράγματα να πετάνε, να ανάβουν φως στο ραβδί τους, να ανάβουν φωτιά, να ξεκλειδώνουν και να κλειδώνουν πόρτες, να επιδιορθώνουν σπασμένα πράγματα, να κάνουν ανανάδες να χορεύουν, να αφοπλίζουν, να παγώνουν, να σταματάνε την κίνηση, να επικαλούνται και να εξαφανίζουν αντικείμενα και να εμφανίζουν νερό. Από την προτελευταία χρονιά μαθαίνουν, επίσης, να κάνουν ξόρκια χωρίς την βοήθεια ραβδιών.



Άμυνα Κατά των Σκοτεινών Τεχνών

Σε αυτό το μάθημα τα παιδιά μαθαίνουν να προστατεύουν τον εαυτό τους από σκοτεινά πλάσματα και ξόρκια. Εκτός όμως από την άμυνα, μαθαίνουν και πως να επιτίθενται, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μάχονται.

Κάποια πράγματα που μαθαίνουν είναι: πως να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σκοτεινά πλάσματα, όπως οι λυκάνθρωποι, τα μπόγκαρτ, οι βρικόλακες, τα γκρίντιλοου, οι σαλαμάνδρες κλπ., αντιξόρκια, να καλούν τον Προστάτη, να θεραπεύουν δαγκωνιές από λυκάνθρωπο, να αφοπλίζουν, να αποχαυνώνουν, να παγιδεύουν το κεφάλι κάποιου μέσα σε κολοκύθα, να κομματιάζουν και να κρεμάνε τον αντίπαλο στον αέρα από τον αστράγαλό του.



Βοτανολογία

Στην Βοτανολογία οι μαθητές διδάσκονται πως να φροντίζουν παράξενα μαγικά και κανονικά φυτά και μύκητες και ποιες είναι οι διάφορες χρήσεις τους. Μαθαίνουν, επίσης, πως να αντιμετωπίζουν τα επικίνδυνα φυτά και παράσιτα.

Πολλά από τα φυτά με τα οποία ασχολείται από το μάθημα, παρέχουν συστατικά για φίλτρα και φάρμακα, ενώ άλλα έχουν μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες από μόνα τους.

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο δύσκολα και επικίνδυνα γίνονται τα φυτά και απαιτείται η χρήση γαντιών από δέρμα δράκου.



Ιστορία της Μαγείας

Σύμφωνα με τους περισσότερους μαθητές του Χόγκουαρτς αυτό είναι το πιο βαρετό μάθημα της σχολής (αυτό οφείλεται κυρίως στον καθηγητή-φάντασμα Μπινς, με την ασθματική και ψιθυριστή του φωνή) και είναι ένα από τα μαθήματα που δεν γίνεται χρήση πρακτικής μαγείας.

Αποτελείται από διαλέξεις γύρω από την Ιστορία των Μάγων και του Μαγικού Κόσμου. Το μάθημα μοιάζει με το μάθημα της Ιστορίας του Μαγκλικού κόσμου, καθώς και εδώ δίνεται έμφαση στην αποστήθιση ημερομηνιών, ονομάτων και γεγονότων. Τα παιδιά μαθαίνουν για γεγονότα όπως οι πόλεμοι των Γιγάντων, οι επαναστάσεις των καλικάντζαρων, η απεργία των τερατόμορφων υδρορροών του 1911, ο κώδικας δεοντολογίας των λυκανθρώπων, για προσωπικότητες όπως ο Έμερικ ο Σατανικός, για τα κυνήγια μαγισσών και για το διεθνές συνέδριο των Μάγων του 1289.



Φίλτρα

Σε αυτό το μάθημα τα παιδιά μαθαίνουν τον σωστό τρόπο παρασκευής φίλτρων. Ακολουθούν ειδικές συνταγές και χρησιμοποιούν διάφορα μαγικά συστατικά μαζί με ζυγαριές, τσουκάλια και γυάλινα φιαλίδια για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το μάθημα είναι πολύ δύσκολο, αφού πρέπει να δίνεται τεράστια προσοχή όχι μόνο στις ποσότητες και την μεταχείριση των συστατικών, αλλά και στην χρονομέτρηση, τη ζύμωση και τις διάφορες τεχνικές ανακατέματος και εμφιάλωσης των φίλτρων.

Κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιδιότητες των συστατικών και παρασκευάζουν μεταξύ άλλων: το φίλτρο του ζωντανού θανάτου, αντίδοτα σε δηλητήρια, ενδυναμωτικά ή υπνωτικά και κατευναστικά φίλτρα, φίλτρα που κάνουν κάποιον να πρηστεί ή να του σηκωθούν τα μαλλιά, φίλτρα που σμικρύνουν, φίλτρα που θεραπεύουν εξανθήματα και το φίλτρο που φέρνει τύχη.



Μεταμορφώσεις

Εδώ οι μαθητές διδάσκονται πως να αλλάζουν το σχήμα και την εμφάνιση ενός αντικειμένου. Όπως και με τα Ξόρκια, οι μεταμορφώσεις επιτυγχάνονται με ακριβείς κινήσεις των ραβδιών και την τέλεια προφορά των λέξεων που αντιστοιχούν στα εκάστοτε ξόρκια.

Οι Μεταμορφώσεις, όμως, θεωρούνται δυσκολότερες από τα Ξόρκια, μιας και απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση για να επιτευχθούν.

Με το πέρασμα των χρόνων οι μαθητές είναι ικανοί να μετατρέψουν σπίρτα σε βελόνες, ποντίκια σε ταμπακιέρες, σκαθάρια σε κουμπιά, κουνέλια σε παντόφλες, τσαγιέρες σε χελώνες, πουλιά σε κύπελλα, σκαντζόχοιρους σε μαξιλαράκια για βελόνες και στις τελευταίες τάξεις μαθαίνουν να αλλάζουν και τα δικά τους χαρακτηριστικά.



Πτήσεις

Αυτό το μάθημα διδάσκεται μόνο κατά το πρώτο έτος και οι μαθητές μαθαίνουν να πετάνε πάνω σε σκουπόξυλα.




Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν τα αγαπημένα σας; 
Σε ποια δεν θα τα πηγαίνατε και τόσο καλά;

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου