Δυστυχώς για εκείνους, δεν είναι όλοι οι εκδότες το ίδιο διορατικοί. Πολλές φορές απορρίπτουν ένα βιβλίο, που εκδίδεται από άλλο εκδοτικό οίκο και τον πνίγει στα χρήματα.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
“Little Women” της Louisa May Alcott
Τη συμβούλεψαν “Stick to teaching.”. Όταν εκδόθηκε όμως είχε άμεση επιτυχία και κατέληξε να γίνει κλασικό έργο και να μεταφερθεί στον κινηματογράφο.
“The Diary of a Young Girl” της Anne Frank
Δεκαέξι φορές απορρίφθηκε, μία φορά μάλιστα με τη δικαιολογία: “The girl doesn’t, it seems to me, have a special perception or feeling which would lift that book above the ‘curiosity’ level.” Τελικά ο κόσμος το λάτρεψε και το λατρεύει ακόμα. Έχει δημιουργηθεί μουσείο αφιερωμένο στην Άννα Φρανκ, ταινίες και ντοκιμαντέρ και το όνομά της είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.
“Harry Potter and the Philosopher’s Stone” της J.K. Rowling
Ένα από τα πιο γνωστά βιβλία σε παιδιά και ενηλίκους των τελευταίων ετών, που έκανε πλούσια τη δημιουργό του, απορρίφθηκε 8 φορές, πριν η κόρη ενός εκδότη, διαβάσει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου και παρακαλέσει το μπαμπά της να της φέρει τη συνέχεια της ιστορίας.
“Lolita” του Vladimir Nabokov
Ένα από τα γράμματα απόρριψης που πήρε για τη Λολίτα ο Nabokov, έλεγε¨: “It is overwhelmingly nauseating, even to an enlightened Freudian. To the public, it will be revolting. It will not sell, and will do immeasurable harm to a growing reputation… I recommend that it be buried under a stone for a thousand years.” Τελικά η Λολίτα πούλησε πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα.
“Animal Farm” του George Orwell
Τέσσερις φορές απορρίφθηκε το μυθιστόρημα του επικριτή του Στάλιν, Τζωρτζ Όργουελ, και μάλιστα ήταν ο T.S. Eliot που έγραψε σε μια από τις απορριπτικές επιστολές “We have no conviction that this is the right point of view from which to criticize the political situation at the current time.”
“Carrie” του Stephen King
Σε κατάσταση ένδειας ήταν η οικογένεια King, μετά από τις 30 επιστολές απόρριψης που είχε λάβει ο Stephen King για να εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα. Απογοητεύτηκε και το πέταξε στα σκουπίδια, αλλά η γυναίκα του το έσωσε και τον πίεσε να ξαναπροσπαθήσει. Τελικά την επιτυχία του πρώτου του βιβλίου, ακολούθησαν πολλά πολλά άλλα.
“Moby Dick” του Herman Melville
Του είχαν πει: “It is very long, and rather old-fashioned“. Όταν τελικά εκδόθηκε, πούλησε μόνο 50 αντίτυπα, πριν ο συγγραφέας του πεθάνει το 1891. Σήμερα είναι μια από τις πιο γνωστές νουβέλες περιπέτειας.
“The Chronicles of Narnia” του C.S. Lewis
Τα πασίγνωστα πια βιβλία του C.S.Lewis, απορρίπτονταν για χρόνια από τους εκδοτικούς οίκους. Όταν τελικά εκδόθηκαν, μεταφράστηκαν σε 47 γλώσσες.
“The Wonderful Wizard Of Oz” του L. Frank Baum
Σήμερα είναι ένας πασίγνωστος τίτλος. Πριν το 1900 όμως, ο συγγραφέας του είχε λάβει την απορριπτική επιστολή που τον πληροφορούσε πως ήταν: “Too radical of a departure from traditional juvenile literature.”
“The Lord Of The Flies” του William Golding
Η αλληγορική αυτή νουβέλα του 1954 απορρίφθηκε με τη δικαιολογία πως ήταν: “An absurd and uninteresting fantasy which was rubbish and dull.” Από τότε ή ιστορία έχει μεταφερθεί πολλές φορές στον κινηματογράφο, αλλά έχει δραματοποιηθεί και σε συνέχειες στο ραδιόφωνο.
“Life of Pi” του Yann Martel
Το βιβλίο περιπέτειας που πρόσφατα έγινε και επιτυχημένη ταινία, είχε απορριφθεί πέντε φορές πριν τελικά βρει το δρόμο προς την έκδοσή του.
“The Notebook” του Nicholas Sparks
Απορρίφθηκε 24 φορές προτού βρει εκδότη. Μόλις μία εβδομάδα μετά την έκδοσή του, πουλήθηκε στην Time Warner για 1 εκατομμύρια δολάρια.
“The Great Gatsby” του F.Scott Fitzgerald
“An absurd story as romance, melodrama or record of New York high life” είχαν πει, απορρίπτοντάς το. Όταν όμως βρήκε εκδότη, δέχτηκε αρκετές καλές κριτικές, χωρίς όμως να ενθουσιάσουν τον συγγραφέα. Σήμερα θεωρείται ένα από τα κλασικά βιβλία και έχει μεταφερθεί 5 φορές στον κινηματογράφο.
“Jonathan Livingston Seagull” του Richard Bach
Οκτώ ολόκληρες φορές απορρίφθηκε “Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον”, με τη δικαιολογία πως μια ιστορία ειπωμένη από την πλευρά ενός γλάρου ήταν γελοία, πριν τελικά εκδοθεί. Πούλησε 40 εκατομμύρια αντίτυπα.
“Gone With the Wind” της Margaret Mitchell
Τριάντα οκτώ φορές απορρίφθηκε, πριν τελικά εκδοθεί αυτό το βιβλίο, που τελικά κέρδισε το βραβείο Pulitzer το 1937. Μόλις 2 χρόνια αργότερα η ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στην ιστορία.
spirou
Πηγή: spoileralert.gr
Πόσα επιτυχημένα βιβλία δεν τα δέχτηκαν από την πρώτη στιγμή. Κι όμως έκαναν tρελή επιτυχία στη συνέχεια. ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι ρε συ..σε κάνει να απορείς τι μπορεί να μην διαβάσαμε ποτέ εξαιτίας χαζών εκδοτών...
ΔιαγραφήΌσο σκέφτομαι τι θα μπορούσε να στερηθεί η παιδική μου ηλικία....ανατριχιάζω!
ΔιαγραφήΝαι ρε συ, δε μπορώ να φανταστώ την παιδική μου ηλικία χωρίς τα συγκεκριμένα βιβλία....! Είναι κομμάτι του εαυτού μου
ΔιαγραφήΓια σκέψου τι άλλο μπορεί να έχουμε στερηθεί...ανατριχίλα!
Απαπαααα...! Και εγώ δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι!!!
ΔιαγραφήΤρόμος!
Διαγραφή...και φρίκη μαζί....!
Διαγραφή