Ανοιξιάτικα
μαγειρέματα
Την άνοιξη όλα τα
λαχανικά είναι γεμάτα αρώματα και γεύση.
Ακόμη και τα χειμερινά λαχανικά στην
αρχή της Άνοιξης είναι καταπληκτικά.
Ειδικά τις βροχερές μέρες του Μαρτίου
που ακόμη νιώθεις το τσουχτερό άγγιγμα
του χειμώνα. Έτσι και σήμερα, που
υποδεχτήκαμε τη μέρα της εαρινής ισημερία
με συννεφιά και βροχή. Είχα στο σπίτι
φρέσκα λαχανικά(βρήκα χθες ένα πλανόδιο
με ολόφρεσκα λαχανικά και μου έκανε
δώρο ένα πράσο) κι είπα να φτιάξω κάτι
πιο παραδοσιακό και πολύ υγιεινό. Κάπως
έτσι αποφάσισα να φτιάξω πρασόρυζο.
Είναι η πρώτη φορά που μαγειρεύω αυτό
το φαγητό αυτό, αλλά βγήκε υπέροχο -χωρίς
να κολλήσει μάλιστα! Είναι το ιδανικό
φαγητό για όσους νηστεύουν(καμία σχέση
με μένα) ή θέλουν να μαγειρέψουν κάτι
οικονομικό.
1 μεγάλο πράσο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
ψιλοκομμένο
1 ντομάτα κομμένη σε
κυβάκια
½ φλιτζάνι(του ελληνικού)
ρύζι γλασέ
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
αγνό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το πράσο(κάθετα)
στα δύο ή στα τέσσερα(αν είναι πολύ
χοντρό) και στη συνέχεια το κόβουμε σε
φέτες. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι(φρέσκο
και ξερό) σε λίγο λάδι σε δυνατή φωτιά.
Μετά προσθέτουμε το μαϊντανό και
ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια
κατεβάζουμε τη φωτιά(ανάλογα με την
κουζίνα μας. Στη δική μου στο 1, με πιο
δυνατή φωτιά το 3) και ρίχνουμε το πράσο.
Βάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε να
αχνιστεί και να βγάλει τα υγρά του(είναι
σημαντικό να είναι σκεπασμένη η κατσαρόλα
γιατί αλλιώς θα χάσουμε τα υγρά του
πράσου). Το αφήνουμε να αχνιστεί και
ανακατεύουμε ελαφρά που και που. Όταν
το πράσο είναι σχεδόν έτοιμο(δοκιμάζουμε
ένα κομμάτι) ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και
ρίγανη(προαιρετικά και λίγο μπούκοβο)
και στη συνέχεια τη ντομάτα. Σκεπάζουμε
ξανά και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Τέλος, ανακατεύουμε και ρίχνουμε από
πάνω το ρύζι. Από εδώ και πέρα δεν
ανακατεύουμε για να μην κολλήσει το
φαγητό(απλά φροντίζουμε να το σκεπάζουν
τα υγρά του φαγητού). Σκεπάζουμε ξανά
και αφήνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι.
21/03/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου