Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

90's School of Romance

10 ρομαντικές κωμωδίες των 90s που αξίζει να βλέπεις ξανά και ξανά

Τις έχεις δει και ξαναδεί. Και θα συνεχίσεις να τις βλέπεις, γιατί αυτές οι δέκα ρομαντικές κωμωδίες των 90s είναι κλασικές και feelgood. 


Drive Me Crazy (1999)


Η Melissa Joan Hart και ο Adrian Grenier πρωταγωνιστούν στο high school drama που ξεκινάει, όπως ένα σεβαστό ποσοστό αμερικανικών rom coms, από τον χορό του σχολείου (prom night) και την προσπάθεια κάποιου μαθητή ή κάποιας μαθήτριας να βρουν συνοδό. Η όμορφη και πάρα-πολύ-κουλ Nicole καταλήγει με κάποιο τρόπο να πάει στο χορό του σχολείου με τον γείτονά της Chase, ο οποίος είναι και η τελευταία της επιλογή – όχι απλά στο σχολείο, αλλά στον πλανήτη γη. Αυτό που ακολουθεί είναι μια κλασική περίπτωση “φτιάχνω το βιογραφικό σε γκόμενο”, καθόσον ο Chase μετά το prom night γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής, στην αλάνθαστη (not) λογική του μέσου ανθρώπου “για να έβγαινε αυτή η θεά μαζί του, κάτι θα έχει”. 


Runaway Bride (1999) 


Χαιρετάμε με σεβασμό τη βασίλισσα των rom coms στη δεκαετία του ’90, Julia Roberts, καθώς και τον πάλαι ποτέ νταλκά των μεγάλων μας αδελφών/μανάδων, Richard Gere. O Garry Marshall μια δεκαετία μετά το Pretty Woman (1990) σκηνοθετεί ξανά το αγαπημένο μας κινηματογραφικό ζευγάρι σε μια ιστορία όπου η μέλλουσα νύφη δεν μπορεί να πάρει απόφαση να μπει μέσα στην εκκλησία – εδώ που τα λέμε ούτε πώς προτιμούσε τα αυγά δεν ήξερε αυτή η νύφη, στο γαμπρό θα είχε καταλήξει; 


Notting Hill (1999) 


Χαίρε, ξανά, Julia Roberts, και Hugh Grant σε μια από τις πιο γλυκιές ερμηνείες που έχεις δώσει ποτέ. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο και το Nottingh Hill, όπου μια διάσημη ηθοποιός γνωρίζει τυχαία έναν ταπεινό βιβλιοπώλη με έναν εντελώς κουλό συγκάτοικο. Η χημεία ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές ήταν μνημειώδης και οι διάλογοι απογείωσαν τις ερμηνείες του καστ. Ποιος θα ξεχάσει ποτέ η φράση “I’m just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her”; Κανείς, σας διαβεβαιώνουμε. 


You’ve Got Mail (1999) 


Γενικότερα μιλώντας το 1999 έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία ως η χρονιά με τις καλύτερες rom coms εκείνης της δεκαετίας. Η Meg Ryan είναι μια ρομαντική (σε όλα) βιβλιοπώλης. Ο Tom Hanks εκπροσωπεί μεν το βιβλίο, αλλά από την πλευρά του κεφαλαίου και του (πολύ σκληρού) καπιταλισμού. Χωρίς να γνωρίζουν ποιος είναι ποιος, πιάνουν την κουβέντα online και πολύ γρήγορα συναντιούνται υπό αντίξοες, θα λέγαμε, συνθήκες. Μιλάμε για έναν online έρωτα διαμέσου ενός (μακρινού) προγόνου του Facebook, που ξετυλίγεται με φόντο τη μαγευτική Νέα Υόρκη σε όλες τις εποχές του χρόνου. 


My Best Friend’s Wedding (1997) 


Επιστρέφουμε στη Julia Roberts και την γλυκόπικρη ρομαντική κωμωδία όπου ξεχώρισε μαζί με τη συμπρωταγωνίστριά της Cameron Diaz. Τι κάνεις όταν παντρεύεται ο καλύτερός σου φίλος; Σίγουρα δεν προσπαθείς να του διαλύσεις τον γάμο. Η Roberts, ωστόσο, έχει άλλη άποψη και βάζει μπροστά ό,τι σχέδιο έχει πρόχειρο για να χωρίσει τον Dermot Mulroney από την αρραβωνιαστικιά του. Μέχρι και τον γκέι κολλητό της ξεκουβαλάει στο γάμο για να δείξει ότι ερωτεύτηκε άλλον, μπας και ζηλέψει ο κολλητός. Στο τέλος αποδίδεται δικαιοσύνη, βέβαια, και η Roberts γλιτώνει την μήνιν μας, πρωτίστως γιατί πάντα μας θυμίζει εκείνο το απλό κορίτσι του Pretty Woman. 


One Fine Day (1997) 


Δυο πολυάσχολοι γονείς που μεγαλώνουν μόνοι τους τα παιδιά τους συναντιούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσπαθώντας να στείλουν τα παιδιά τους (που είναι συμμαθητές) σε μια εκδρομή. Καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν με τις δουλειές και το παρελθόν τους, ερωτεύονται με φόντο την πιο κατάλληλη, σύμφωνα με τα rom coms, πόλη για να τους συμβεί κάτι τέτοιο. Η χημεία ανάμεσα στην Michelle Pfeiffer και τον George Clooney δεν ήταν εξαρχής δεδομένη, εξ ου και η συγκεκριμένη ταινία είναι αρκετά υποτιμημένη στη συλλογική συνείδηση. 


Emma (1996) 


H χαριτωμένη και αστεία ταινία του Douglas McGrath είναι αρκετά πιστή στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Jane Austen. H Emma Woodhouse δεν είναι πολύ αποτελεσματική ως προξενήτρα, αλλά αγαπάει πολύ τους φίλους της και έχει αποφασίσει να τους ζευγαρώσει όλους (κάτι σαν το Χρυσό Κουφέτο, αλλά με πιο ωραία ρούχα). Η ταινία, όπου πρωταγωνιστούν η Gwyneth Paltrow, ο Toni Collette και ο Alan Cumming κέρδισε Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής. 


While You Were Sleeping (1995) 


H Sandra Bullock είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Peter Gallagher, ο οποίος πέφτει σε κώμα. Σε μια επίσκεψή της στο νοσοκομείο, οι συγγενείς του νομίζουν ότι είναι η αρραβωνιαστικιά του και στη συνέχεια, εκείνη ερωτεύεται τον αδερφό του. Ναι, ακριβώς έτσι είναι και το Είσαι το ταίρι μου, χωρίς τη Βίκυ Σταυροπούλου και τον Αλέξη Γεωργούλη όμως. Μια αστεία και γλυκιά ταινία με τη Bullock να ερμηνεύει εξαίσια το “ταπεινό χαμομηλάκι” που βρίσκει το δρόμο του προς την αγάπη. 


Clueless (1995) 


Βασισμένη στο βιβλίο της Jane Austin “Emma” η ταινία αφηγείται τη ζωή της πολύ πλούσιας μαθήτριας Cher, η οποία είναι, για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους, μια “μικρή Καρντάσιαν” της εποχής, σε επίπεδο influencing του σχολείου της, μείον τα 680 αδέρφια και τη “momager”. Η Alicia Silverstone είναι φανταστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο της και η ταινία είναι πλέον κλασική, ενώ όλα, μα ΟΛΑ τα ρούχα που φοράει έχουν επιστρέψει στη μόδα. 


Pretty Woman (1990) 


Από τη λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το αρχετυπικό rom com των 90s, δηλαδή η Pretty Woman, με τη γλυκόπικρη ιστορία της πόρνης Vivian της οποίας τις υπηρεσίες αναζητά ο Edward, επιτυχημένος επιχειρηματίας που σύντομα ζητά από την ίδια να τον συνοδεύει σε επίσημες εκδηλώσεις. Ο μύθος του Πυγμαλίωνα (με αρκετές προσαρμογές) παρουσιάζεται με χαριτωμένο τρόπο από το πιο αγαπημένο μας, ίσως, 90s ζευγάρι σε rom com – μιλάμε φυσικά για τους Julia Robers και Richard Gere. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου