Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Το ρολόι χτυπάει μεσάνυχτα.
Το νέο έτος έχει μπει επισήμως, και μαζί του κάνει την εμφάνισή της στο τραπέζι η Βασιλόπιτα. Κατά το έθιμο, το βράδυ της Παραμονής, ο οικοδεσπότης σταυρώνει τρεις φορές τη βασιλόπιτα, κόβει και μοιράζει τα κομμάτια σε παρευρισκόμενους και μη. Ένα του Χριστού, ένα της Παναγίας, του Σπιτιού, του Άη Βασίλη, του Οικοδεσπότη, της Οικοδέσποινας κ.ο.κ. Αυτός που θα βρει το τυχερό φλουρί στο κομμάτι του, θα έχει την εύνοια της τύχης το νέο έτος.
Η παράδοση θέλει τη βασιλόπιτα ως ένα φουρνιστό γλύκισμα από αλεύρι, αυγά, γάλα και ζάχαρη. Είναι, όμως, αυτή η μοναδική μορφή της;
Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συνηθισμένη η βασιλόπιτα που απαντάται προπαρασκευασμένη σε φούρνους, ζαχαροπλαστεία και σούπερ μάρκετ. Ένα στρογγυλό τσουρέκι, με το νέο έτος να αναγράφεται στην κορυφή με ένα κομμάτι ζυμάρι.
Στο σπίτι μου, για πολλά χρόνια, η δική μας παράδοση ήταν μία τούρτα που έφτιαχνε η γιαγιά μου την Παραμονή. Ο οικοδεσπότης μας κάθε χρόνο αφιέρωνε ένα κομμάτι στο Φτωχό κι ένα στον Ξενιτεμένο. Απολύτως ταιριαστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι παππούδες μου ήταν εγγόνια και παιδιά προσφύγων, αλλά και οι ίδιοι τους ήταν για πολλά χρόνια μετανάστες στη Γερμανία.
Με αφορμή το νέο προϊόν γνωστής μάρκας ειδών σφολιάτας, αποφασίσαμε φέτος να αλλάξουμε την "παράδοση" και να κόψουμε μια αλμυρή βασιλόπιτα στο σπίτι μας. Νέο έτος, νέα δεδομένα, νέα βασιλόπιτα. Θα είναι, άραγε, αυτό το νέο μας έθιμο;
Στην πραγματικότητα, σε κάποια μέρη της Ελλάδας οι αλμυρές πίτες είναι μια συνηθισμένη παραλλαγή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας. Στη δυτική Μακεδονία, η παράδοση θέλει μία τυρόπιτα ή πρασόπιτα να καλωσορίζει το νέο έτος, ενώ σε περιοχές όπως η Θράκη, δεν είναι απίθανο ο οικοδεσπότης να μοιράσει μια κρεατόπιτα.
Καθώς διαβάζουμε τη συνταγή για την Ξανθιώτικη βασιλόπιτα με πράσο και κιμά, ας θυμηθούμε όλοι μας - και ο καθένας ξεχωριστά - τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα του δικού μας σπιτιού.
Αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα Ξάνθης
Προετοιμασία: 0:30' Μαγείρεμα: 1:00'
Εύκολη
Μερίδες: 12
Εύκολη
Μερίδες: 12
Παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα με πράσα από την Ξάνθη. Αντί για βασιλόπιτα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας φτιάχνουν αλμυρές πίτες (συνήθως κρεατόπιτες) με φλουρί, που τις εμπλουτίζουν με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Έτσι, η νέα χρονιά ξεκινά με αφθονία, καλή τύχη και τραγανή νοστιμιά!
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 6 μέτρια πράσα
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 500 γραμ. χοιρινό κιμά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. σουσάμι
- 1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 πρέζες κύμινο
- 2 πρέζες κανέλα
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Για την παραδοσιακή αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα από την Ξάνθη, καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες. Τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 5′ και τα στραγγίζουμε καλά. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί. Τέλος, προσθέτουμε τα ζεματισμένα πράσα. Αφήνουμε τη γέμιση να πιει όλα τα υγρά της. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το σουσάμι και το αμύγδαλο. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Σε μεγάλο ρηχό λαδωμένο ταψί για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 4 φύλλα κρούστας λαδωμένα. Κάνουμε λεπτή στρώση με το 1/3 της γέμισης, σκορπίζοντάς τη σε κομματάκια, σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Από πάνω, απλώνουμε δυο λαδωμένα φύλλα και προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης. Σε κάποια από τις στρώσεις βάζουμε το φλουρί.
Επαναλαμβάνουμε με δυο λαδωμένα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαράζουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε την αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα για 1 ώρα στους 180 C, μέχρι να ροδίσει καλά.
Extra tip για την αλμυρή βασιλόπιτα κρεατόπιτα
Ραντίζουμε την κρεατόπιτα με ελαιόλαδο και με λίγο νερό, για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
Πηγή: argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου