Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 
Τα κορυφαία βιβλία όλων των εποχών


Ποιο είναι το σπουδαιότερο βιβλίο που έχετε διαβάσει ποτέ;” ήταν η ερώτηση που απεύθυνε ο Peder Zane σε 125 σύγχρονους συγγραφείς που ξέρουν να κάνουν έρωτα στις λέξεις καλύτερα από όλους μας. Για αυτό ίσως επέλεξαν να διακρίνουν ένα ερωτικό λογοτέχνημα που εκδόθηκε 60 χρόνια πριν. Αυτό που ξεκινάει έτσι:
“Λολίτα, φως της ζωής μου, φωτιά των λαγόνων μου. Άμαρτημά μου εσύ, ψυχή μου. Λο – λί – τα: η ακρούλα της γλώσσας να έρπει τρεις φορές, τρία βήματα στον ουρανίσκο πριν ραπίσει, τρις, τους κοπτήρες. Λο. Λί. Τα”
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και είναι αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και οι δύο συγγραφείς απεβίωσαν στις 23 Απριλίου. Φέτος η γιορτή της λογοτεχνίας γιορτάζεται και στην Ελλάδα.

Στα πλαίσια της ημέρας η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σε συνεργασία με της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου διοργανώνει τον Περίπατο Βιβλίου με παράλληλες εκδηλώσεις.

Τι είναι ο Περίπατος Βιβλίου

Πρόκειται για μια εμπνευσμένη βόλτα στην Αθήνα του βιβλίου και θα περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα σημεία τα οποία το αθηναϊκό κοινό δεν έχει συχνά την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά. Η βόλτα θα περνά μέσα από βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους και βιβλιοθήκες, συνολικά 22 σημεία του κέντρου της πόλης. Μέσα από αυτή τη βόλτα οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να γνωρίσουν αγαπημένους συγγραφείς, να συμμετάσχουν σε δρώμενα, να νιώσουν μια διαφορετική εμπειρία από την επαφή τους με το βιβλίο και κυρίως... να βρεθούν μεταξύ τους!

Το αναγνωστικό κοινό είναι ελεύθερο να επιλέξει τη δική του διαδρομή σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του. Ξεκινώντας από την Εθνική Βιβλιοθήκη στην οδό Πανεπιστημίου, ο Περίπατος θα συνεχιστεί σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία του κέντρου, περιμετρικά της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με όρια το Σύνταγμα, την οδό Καραγιώργη Σερβίας, την οδό Αθηνάς, την οδό Καλλιδρομίου, και περιλαμβάνει τις οδούς Κολοκοτρώνη, Βουλής, Ακαδημίας, Σόλωνος, Σκουφά, Χαριλάου Τρικούπη, Ζωοδόχου Πηγής, Ζαλόγγου, Διδότου, Τοσίτσα, Μασσαλίας.

Σε όλους τους χώρους διοργανώνονται μία ή ­περισσότερες εκδηλώσεις βιβλίου με πολλούς αγαπημένους πεζογράφους, ποιητές, μεταφραστές, επιμελητές και εκδότες οι οποίοι θα υποδέχονται το κοινό. 

304 εκδηλώσεις εντάχθηκαν στον εορτασμό της Ημέρας Βιβλίου και κοινοποιήθηκαν στο www.greekbookday.gr. 46 δημόσιες βιβλιοθήκες συμμετέχουν με ενθουσιασμό, διοργανώνοντας τις δικές τους εκδηλώσεις. 42 δημοτικές βιβλιοθήκες έχουν ενημερώσει και κινητοποιήσει το κοινό τους με ποικίλες δράσεις και 22 βιβλιοπωλεία και εκδοτικοί οίκοι συμμετέχουν στον Περίπατο στην Αθήνα. 

Με αφορμή τη γιορτή της λογοτεχνίας θυμόμαστε τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά αριστουργήματα, όπως τα επέλεξαν οι σημαντικότεροι συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Norman Mailer, Ann Pratchett, Jonathan Franzen, Claire Messud, Joyce Carol Oates, Stephen King και άλλοι έδωσαν τους δικούς δέκα τίτλους συμμετέχοντας στην κλασική πλέον έκδοση “The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books”. Oι μαιτρ της λογοτεχνίας όχι μόνο απόλαυσαν αλλά δημιούργησαν και λίστες σε διάφορες κατηγορίες όπως μοντέρνα λογοτεχνία, θρίλερ, επιστημονική φαντασία. 

Ακολουθούν τέσσερις λίστες που θα λατρέψει ο σελιδοδείκτης σου.

Τα 10 σπουδαιότερα έργα του 20ου αιώνα

Λολίτα, Vladimir Nabokov
Ο μεγάλος Γκάτσμπι, F. Scott Fitzgerald
Αναζητώντας το χαμένο χρόνο, Marcel Proust
Οδυσσέας, James Joyce
Οι Δουβλινέζοι, James Joyce
Εκατό χρόνια μοναξιά, Gabriel Garcia Marquez
Η βουή και η μανία, William Faulkner
Μέχρι το φάρο, Virginia Woolf
Τα διηγήματα της Flannery O’Connor
Χλομή φωτιά, Vladimir Nabokov

Τα 10 σπουδαιότερα έργα του 19ου αιώνα

Άννα Καρένινα, Leo Tolstoy
Μαντάμ Μποβαρί, Gustave Flaubert
Πόλεμος και Ειρήνη, Leo Tolstoy
Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, Mark Twain
Τα διηγήματα του Anton Chekhov
Middlemarch, George Eliot
Μόμπι Ντικ, Herman Melville
Μεγάλες Προσδοκίες, Charles Dickens
Έγκλημα και τιμωρία, Fyodor Dostoevsky
Έμμα, Jane Austen

Οι δέκα κορυφαίοι συγγραφείς, όπως προέκυψε από τον αριθμό των έργων τους που επιλέχθηκαν

William Shakespeare — 11
William Faulkner — 6
Henry James — 6
Jane Austen, Charles Dickens, Fyodor Dostoevsky, Ernest Hemingway, Franz Kafka — 5
James Joyce, Thomas Mann, Vladimir Nabokov, Mark Twain, Virginia Woolf — 4

Οι δέκα σπουδαιότεροι συγγραφείς σε αριθμό ψήφων

Leo Tolstoy — 327
William Shakespeare — 293
James Joyce — 194
Vladimir Nabokov — 190
Fyodor Dostoevsky — 177
William Faulkner — 173
Charles Dickens — 168
Anton Checkhov — 165
Gustave Flaubert — 163
Jane Austen — 161

Πηγή: cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου