Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

This is thy hour O Soul, thy free flight into the wordless. Away from books, away from art, the day erased, the lesson done. Thee fully forth emerging, silent gazing, pondering the themes thou lovest best. Night, sleep, death, and the stars. - Walt Whitman

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Guilty (Song) Pleasures vol.1

Ένοχες Απολαύσεις

Μια λίστα όλων εκείνων των τραγουδιών που αγαπάμε να μισούμε, μα μόλις τα ακούσουμε ξεσηκωνόμαστε. Τραγούδια "πιασάρικα", τα περισσότερα από τα οποία τα έχουμε συνδέσει με κάποια αγαπημένη ανάμνηση, από κάποια μακρινή στιγμή της ζωής μας. Κι αν δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να παραδεχτούμε ότι πέρα από τα ποιοτικά μας ακούσματα απολαμβάνουμε ενίοτε και αυτά τα πιο εμπορικά τραγούδια, τίποτα δεν μας εμποδίζει να τα ακούμε και να χαμογελάμε. Έτσι κι εγώ, λάτρης κατά τ' άλλα του κλασικού ροκ, των μελωδικών κομματιών και της κλασική μουσικής ενίοτε, βρίσκω κάποιες στιγμές τον εαυτό μου να ακούει τα τραγούδια της παρακάτω λίστας. Ξεκινώντας από τα λιγότερο αγαπημένα και καταλήγοντας στην απόλυτη ένοχη απόλαυση, ετοιμαστείτε για τη μεγάλη παρακμή!



20. Whatcha Say - Jason Derulo
Τελευταίο στο top20 των μουσικών μου ένοχων απολαύσεων αποφάσισα να εντάξω το συγκεκριμένο τραγούδι. Παρόλο που η αναπαραγωγή του δεν είναι ιδιαίτερα ένοχη, είναι το μοναδικό τραγούδι τέτοιου στυλ που υπάρχει ακόμη στην playlist του κινητού μου. Ο λόγος που το αγαπώ τόσο πολύ είναι το κομμάτι της εισαγωγής του, το οποίο προέρχεται από ένα παλαιότερο τραγούδι που πάντα μου άρεσε.



19. Wrecking Ball - Miley Cyrus
Το μοναδικό τόσο σύγχρονο τραγούδι αυτής της λίστας. Ο λόγος που το ενέταξα εδώ είναι η τραγουδίστρια του. Δεν εμπνέει κανέναν απολύτως σεβασμό, ενώ ταυτόχρονα, με τα video που γυρίζει, κάνει όλα τα τραγούδια της εν τέλει να φαντάζουν χυδαία. Το συγκεκριμένο τραγούδι κάνει τη διαφορά, καθώς είναι το μοναδικό που ακούγοντας το δεν είναι ούτε σαχλό, ούτε χυδαίο.



18. Jolene - Dolly Parton
Άλλο ένα τραγούδι που μπήκε σε αυτή τη λίστα λόγω της τραγουδίστριας. Ενώ το ίδιο το τραγούδι είναι πολύ όμορφο, όσο να'ναι ντρέπεσαι να πεις παραέξω ότι ακούς και τραγούδια της Dolly Parton. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι επίσης αρκετά μελό, με την τραγουδίστρια να παρακαλά την όμορφη Jolene να μην της κλέψει τον αγαπημένο της, πράγμα που το κάνει πολύ ταιριαστό σε μια λίστα ένοχων απολαύσεων.



17. Mamma mia - ABBA
Οι Abba, γενικότερα, είναι μια ένοχη απόλαυση από μόνοι τους. Όχι επειδή είναι ατάλαντοι ή σαχλοί, μα επειδή αποτελούν ορόσημο μιας εποχής που έχει περάσει προ πολλού. Επιπλέον τραγούδια όπως αυτό, έχουν ενταχθεί στο ομώνυμο μιούζικαλ(αν ένα μιούζικαλ ήταν ένοχη απόλαυση, αυτό θα ήταν σίγουρα το Mamma mia).



16. Livin' la vida loca - Ricky Martin
Κι αν χορέψαμε αυτό το τραγούδι τη δεκαετία του 90, ενώ ήμασταν ακόμη παιδιά! Ανάθεμα κι αν καταλαβαίναμε τότε τι έλεγαν οι στίχοι, τους τραγουδούσαμε έτσι όπως τους ακούγαμε. Ίσως να μην είναι ο ορισμός της ένοχης απόλαυσης, σίγουρα όμως αποτελεί αντάξια συμμετοχή αυτής της λίστας για όλους εμάς που μεγαλώσαμε με αυτό.



15. Time after time - Cyndi lauper
Το τραγούδι αυτό είναι συνδυασμός δύο στοιχείων που χαρακτηρίζουν αυτή τη λίστα: απελθείσα μουσική εποχή και μελό. Ενώ το τραγούδι είναι πολύ καλό, η αναπαραγωγή του θεωρείται ολίγον τι "ένοχη".



14. The name game - Shirley Ellis
Σήμα κατατεθέν των τραγουδιών της λίστας είναι ο "πιασάρικος" ρυθμός και οι σαχλοί στίχοι. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι και αυτό το τραγούδι, το περίφημο "παιχνίδι ονομάτων". Ελάχιστοι άνθρωποι καταλαβαίνουν το περιεχόμενο των στίχων, ωστόσο πολλοί τρελαίνονται ακούγοντας το ζωηρό του τέμπο.



13. Oops I did it again - Britney Spears
Άλλη μια τραγουδίστρια που αποτελεί από μόνη της ένοχη απόλαυση. Μια τραγουδίστρια που αγαπάμε να μισούμε, μα όλοι μεγαλώσαμε με τα τραγούδια της. Το συγκεκριμένο το έχω συνδέσει έντονα με τα παιδικά μου χρόνια, καθώς το ακούγαμε στα διαλείμματα των μαθημάτων μπαλέτου που έκανα όταν ήμουν μικρή.



12. Sexy and I know it - LMFAO
Ένα ακόμη σύγχρονο τραγούδι, το οποίο χόρεψαν μανιωδώς οι ίδιοι άνθρωποι που το απαξίωσαν. Ο λόγος είναι απλός: το αστείο βίντεο, οι πρωτότυποι στίχοι και η χορευτική μουσική, που διασκεδάζουν τον καθένα στις παρακμιακές μουσικές στιγμές του.



11. Smoke weed everyday - Snoop Dogg
Το συγκεκριμένο τραγούδι, ομολογώ ότι δεν το σκέφτηκα τη μέρα που έκανα το προσχέδιο αυτής της ανάρτησης. Σήμερα, όμως, γράφοντας για τη φίλη μου από την Κομοτηνή(το ποντίκι που αναφέρω και στο νούμερο 5) το θυμήθηκα ξανά. Επειδή όταν κοιμόμασταν όλες μαζί στο σπίτι της, κάθε φορά το πρωί μας ξυπνούσε με αυτό το τραγούδι -το τραγούδι του χασικλή, όπως το έλεγα για πλάκα. Ήταν το πρωινό μας ξυπνητήρι, ο ύμνος μας σχεδόν!



10. I'm a bitch - Meredith Brooks
Ένα τραγούδι που εκτός από εμένα παίζει να το ξέρουν όλο κι όλο 2-3 άτομα στην Ελλάδα. Όταν, όμως, ήμουν έφηβη, το αγάπησα τόσο που το τραγουδούσα κάθε μέρα. Ακόμη και σήμερα του έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία. Έτσι, πριν λίγες μέρες, όταν το αντίκρισα στις λίστες αναπαραγωγής του παλιού μου υπολογιστή, δεν μπόρεσα παρά να το τραγουδήσω δυνατά!



9. Last night - P. Diddy ft Keyshia Cole
Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν το γνωρίζει πολύς κόσμος. Είναι, όμως, ένα τραγούδι που άκουγα συνέχεια το 2008, όταν ήμουν ακόμη Β' Λυκείου. Ένα τραγούδι που μου άρεσε πολύ τότε. Κι αν σήμερα θεωρείται τελείως ξεπερασμένο(ειδικά εγώ αποκήρυξα αυτή τη μουσική στις λίστες αναπαραγωγής μου πριν μερικά χρόνια), συνεχίζω να το αγαπώ και να το ακούω κάπου-κάπου κρυφά, στη μοναξιά του δωματίου μου.



8. Thriller - Michael Jackson
Πώς θα μπορούσε ο βασιλιάς της ποπ να είναι ένοχη απόλαυση; Ίσως και να μην είναι, ίσως απλά να επιδίωξα να εντάξω σε αυτή τη λίστα ένα δικό του τραγούδι, επιλέγοντας ένα με αμφιλεγόμενο βίντεο -προσωπικά το λατρεύω- και μουσική 80's. Είναι από τα ελάχιστα τραγούδια αυτού του top20 που δεν θεωρώ την απόλαυση που προσφέρει "ένοχη" και ούτε ντρέπομαι να δηλώσω δημόσια ότι μου αρέσει. Ο βασιλιάς της ποπ ζει ακόμη μέσα στις καρδιές μας!



7. I'm Blue - Eiffel 65
Τη δεκαετία του '90, ήταν ένα από τα πιο πολυπαιγμένα μουσικά κομμάτια. Παρόλο που ήταν ιδιαίτερα σαχλό, αγαπήθηκε πολύ. Το τραγούδι διακρίνεται από ακατανόητους στίχους, τους οποίους, ωστόσο, απτόητοι τραγουδήσαμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας. Εγώ το έχω συνδέσει με την ανάμνηση του μικρού λούνα παρκ στην πόλη μου, όπου έπαιζε το τραγούδι κάθε βράδυ, κάθε φορά που πήγαινα εκεί. Ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, συνεχίζω να τραγουδώ τους ανόητους στίχους του, κατευθείαν μόλις το ακούσω!



6. I will survive - Gloria Gaynor
Η Disco ζει! Έτσι φαίνεται να λένε όσοι ενίοτε ακούν κρυφά παλιά τραγούδια που σημάδεψαν τη δεκαετία του '80. Το συγκεκριμένο τραγούδι, έχει ακουστεί περισσότερο όσο κανένα άλλο. Έγινε ο ύμνος των χωρισμένων γυναικών -από κοινού με το Strong enough της Cher- και τραγουδήθηκε σε όλη την υφήλιο. Είναι από τα ελάχιστα disco κομμάτια που μπορεί ακόμη και σήμερα να ακουστεί(και να υπάρχει ακόμη κόσμος και ντουνιάς που το γνωρίζει!). Ίσως και να μην ήταν ποτέ "ένοχη" απόλαυση, αλλά το "ξεπερασμένο" μουσικό είδος και οι μελό στίχοι, το κατατάσσουν επάξια σε αυτή την ιδιαίτερη λίστα!



5. Scotty doesn't know - Lustra
Αυτό το τραγούδι το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, στην ταινία Eurotrip. Για πολύ καιρό ήταν η κρυφή μου μουσική απόλαυση -δεν πίστευα ότι το γνώριζε κανείς άλλος εντός των ελληνικών συνόρων. Ήταν η απόλυτη διακωμώδηση της απιστίας σε μία σχέση! Έπειτα, πήγα στην Κομοτηνή όπου γνώρισα και μία από τις πιο αγαπημένες μου φίλες, εκείνη που αποκαλώ ποντίκι. Μια μέρα μιλώντας, τυχαία ανακαλύψαμε ότι όχι μόνο το γνωρίζουμε και οι δύο, αλλά το λατρεύουμε εξίσου! Έτσι, το τραγούδι έγινε εν τέλει guilty pleasure και των δύο και ταυτόχρονα μια αγαπημένη ανάμνηση από την Κομοτηνή!



4. Macarena - Los del Rio
Το απόλυτο αποκριάτικο τραγούδι, το απόλυτο γελοίο χορευτικό, η σπουδαιότερη ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων. Δεν υπάρχει συνομήλικος μου, που δεν κουνήθηκε στο ρυθμό του όταν ακόμη ήταν παιδί. Ακόμη και σήμερα, κάθε χρόνο, στις απόκριες, με το που ακούμε την εισαγωγή του τραγουδιού, παρατασσόμαστε στη σειρά και αρχίζουμε να χορεύουμε με τρέλα και χαμόγελο στο στόμα.



3. U Can't Touch This - MC Hammer
Τι να πω γι' αυτό το τραγούδι; Το σήμα κατατεθέν των 90's, με μία ανόητη μουσική την οποία, όμως, όλοι αγαπήσαμε κι ένα -φαινομενικά απλό- στίχο, που έγινε το απόλυτο motto της δεκαετίας του '90. Ένα τραγούδι, που -όσο κι αν δεν το παραδεχόμαστε- ακόμη και σήμερα απολαμβάνουμε να ακούμε κρυφά.



2. Wannabe - Spice Girls
Τη δεκαετία των πρώτων παιδικών μας χρόνων, στο μουσικό στερέωμα μεσουρανούσαν τα συγκροτήματα. Ένα από εκείνα, οι Spice Girls, οι οποίες -παρά τη σχετική τους έλλειψη ταλέντου- είχαν γνωρίσει τεράστια επιτυχία. Το συγκεκριμένο τραγούδι δε, διακρίνεται από ρηχούς, ανόητους στίχους. Όμως, για κάποιο περίεργο λόγο, αγαπάμε να το μισούμε τόσο πολύ, ώστε καταλήγουμε να το απολαύσουμε στο τέλος.



1. Cotton Eye Joe - Rednex
Η απόλυτη ένοχη απόλαυση! Μπορεί οι στίχοι να είναι σχετικά σαχλοί, μπορεί η κάντρι μουσική του να είναι ξεπερασμένη για πολλούς. Αυτό, όμως, συμβαίνει με αυτό το τραγούδι είναι μοναδικό. Χωρίς να το καταλαβαίνεις καν, ο ρυθμός του είναι τόσο μεταδοτικός, που ανακαλύπτεις ότι το χέρι σου έχει αναπτύξει δική του πρωτοβουλία και χωρίς τη δική σου εντολή χτυπιέται στον αέρα! Και γι' αυτό το λόγο ακριβώς κατατάσσεται επάξια στην πρώτη θέση των ένοχων μουσικών απολαύσεων!


Απολαύστε ανεύθυνα!

8 σχόλια:

  1. Όλοι έχουμε τραγούδια που θεωρούμε ένοχες απολαύσεις.
    Όσο για τον jason derulo γενικότερα τον θεωρώ ένοχη απόλαυση... Όλα του τραγούδια θα μπορούσα να κατατάσσονται στη λίστα...
    Το Wrecking ball το ακούω και εγώ. Είναι πολύ όμορφο τραγούδι σε αντίθεση με την τραγουδίστρια που το ερμηνεύει. γι' αυτό και πολλές φορές προτιμώ να το ακούω από άλλους.
    Το Jolene είναι όμορφο τραγουδάκι αν και είχα πολλά χρόνια να το ακούσω.
    Mamma mia, thriller & time after time δε νομίζω πως θα έπρεπε να συγκαταλέγονται στη λίστα απλά και μόνο επειδή είναι υπέροχα διαχρονικά τραγούδια. Που όσα χρόνια και αν έχουν περάσει και θεωρούνται εκτός εποχής, έχουν αφήσει μια ιστορία! Μεγάλη....
    Τo livin' la vida loca & οops i did it again ντάαξει..Αυτά και το Bailamos του Enrique ήταν τραγούδια της παιδικής μας ηλικιας που δεν πρόκειται να ξεχάσω.
    Όσο για το smoke weed everyday....για κάποιο λόγο το αγαπώ πάρα πολύ αυτό το τραγούδι. Με την παρέα μου όταν το ακούμε ξεσηκωνόμαστε. και όταν το βάζουμε στο σπίτι....... :P
    όσο για το I'm a bitch και εγώ είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν γνωστό τραγούδι αλλά έπαθα πλάκα όταν το άκουσα πριν δυο χρόνια σε μια καφετέρια εδώ στην Καστοριά. Ήταν ένα από τα αγαπημένα μου όταν ήμουν πιο μικρή! Και σε ευχαριστώ που μου το θύμισες...
    Όπως και το last night ....Πολύ παλιόο...και πολλάαα χρόνια είχα να το ακούσω!!!!
    Χαχαχα το I'm blue...Ντααξξει...πόσο μικρά παίζει να μασταν;;;
    To I will survive το άκουγα τέρμα μαζί με το I'm so excited μαζί με μια φίλη μου και κάναμε και χορευτικά..χαχαχαα τι μου θύμισεςςς!!!
    Macarena...Νομίζω τα λόγια είναι περιττά γι' αυτό το τραγούδι. Έχουν περάσει τόσα μα τόσα χρόνια και το χορευτικό το θυμόμαστε ακόμα απέξω και ανακατωτά!
    Spice Girls! Ατάλαντες πέρα για πέρα, αλλά τα τραγουδάκια τους τα άκουγα τότε... :P
    Ντάξει και το Νο1 είχα να το ακούσω χρόοονιαα!
    Να σαι καλά ρε Λιζάκι! Μας ανέβασες με τα τραγουδάκιαα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το wrecking ball έχω επιλέξει κι εγώ πολλές φορές να το ακούσω από άλλους για να μην τη δω, αλλά μου αρέσει πολύ και η δική της εκτέλεση(αρκεί να την ακούω και να μην τη βλέπω χαχαχαχα)

    Το Mamma mia -κυρίως το ομώνυμο μιούζικαλ- μπορεί να είναι διαχρονικό, αλλά είναι ίσως εκείνο που μπορεί να χαρακτηριστεί λίγο πιο "ένοχη" απόλαυση λόγω στίχων και υπόθεσης.

    Όπως έγραψα παραπάνω, εγώ δεν θεωρώ τον Michael Jackson ένοχη απόλαυση, αλλά επειδή αφενός πολλοί τον θεωρούν αφετέρου ήθελα πολύ να τον συμπεριλάβω στη λίστα, έγραψα το πιο αμφιλεγόμενο από τα τραγούδια του(όπως έχω αναφέρει, πολλές από τις ένοχες απολαύσεις της λίστας είναι απλώς απολαύσεις -όχι ένοχες- που ακούω μόνο στο σπίτι).

    Το time after time είναι επίσης διαχρονικό, αλλά καθώς είναι παλιό και αρκετά μελό από πολλούς θεωρείται ένοχη απόλαυση..για μένα είναι, ίσως, μόνο απόλαυση. ;)

    Το smoke weed everyday, όπως είπα και παραπάνω, δεν το σκέφτηκα ως ένοχη απόλαυση, αλλά ως αγαπημένη ανάμνηση(όσο να'ναι το να ξυπνάς με το χασικλήδικο τραγούδι κάθε πρωί είναι κομμάτι "ένοχη" απόλαυση)

    Όσον αφορά το I'm a bitch, νομίζω ότι εσύ και ο dj του μαγαζιού είστε οι άλλοι δύο στην Ελλάδα που το ξέρετε..χαχαχαχαχα

    Το Last night είναι κι εκείνο περισσότερο "ένοχη" ανάμνηση, παρά "ένοχη" απόλαυση(ίσως για μένα ένοχη, καθώς αποκαθηλώθηκαν τέτοια τραγούδια από τις playlist που ακούω ως επί το πλείστον). Β Λυκείου ήμουν τότε, ήταν οι πρώτες μου έξοδοι σε κλαμπ, τα πρώτα βαριά ποτά κλπ

    Όσον αφορά το Cotton Eye Joe, είναι η απόλυτη ένοχη απόλαυση, το πιο "πιασάρικο" τραγούδι στη λίστα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι και εμένα μ αρέσει και η δική της εκτέλεση....Αρκεί να μην την βλέπω...Ακριβώς...χαχαχα
    Ναι γι αυτά που λες συμφωνώ...Ότι λόγω ότι είναι εκτός εποχής ;)

    Χαχαχαχαχαχα...Το smoke weed ντάξει....χαχααχαχαχα...Τι άλλο θες για πρωινό ξύπνημα..χαχαχαχαχαχαχαχα

    Χαχαχα...Το I'm a bitch το λατρεύω ρεεε... Χαχαχα ΛΕς;;; :P
    Ναιι ισχύει για τα δύο τελευταίααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι σούργελο...χαχαχαχαχα :Ρ

      Το καλύτερο πρωινό ξύπνημα έβερ! :ΡΡ

      Διαγραφή
    2. Χαχαχα τελειωωως.....
      Αχχχ ναιιι το φαντάζομαι!!!

      Διαγραφή
    3. Τα πρωινά ξυπνήματα στην Κομοτηνή ήταν αλλιώς... ;)

      Διαγραφή