Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Στροφή στη μεσογειακή διατροφή




Και πέρα από την πλάκα: υγιεινή διατροφή




Ξινό, αλλά θαυματουργό!
Το γκρέιπφρουτ: Καταναλώνεται κυρίως με τη μορφή χυμού. Με καταγωγή από την Τζαμάικα, αποτελεί οπορωφόρο δέντρο του γένους κίτρος. ¾ της κούπας χυμού γκρέιπφρουτ περιέχουν 50 – 70 mg βιταμίνης και αποδίδουν 71 – 86 θερμίδες αντίστοιχα.



Ωφέλιμες και… light!
Οι Φράουλες: αγαπημένο φρούτο των περισσοτέρων ατόμων. Καταναλώνεται ευρέως μόνο του ή σε συνδυασμό με γλυκό ή παγωτό. Μισή κούπα ωμού φρούτου περιέχει 49 mg βιταμίνης και αποδίδει 27 θερμίδες





Green Power
Τα λαχανάκια Βρυξελλών: Ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό, όχι πολύ διαδεδομένο στη χώρα μας. Ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica). Εικάζεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, αν και οι πρώτες αναφορές έγιναν τον 16ο αιώνα. Αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Μισή κούπα μαγειρεμένου λαχανικού περιέχει 48 mg βιταμίνης, ενώ αποδίδουν 28 θερμίδες.




Βιταμίνες στο… κόκκινο
Η κόκκινη γλυκιά πιπεριά χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική κουζίνα. Μισή κούπα ωμού λαχανικού προσφέρει 142 mg βιταμίνης και 20 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα μαγειρεμένου λαχανικού προσφέρει 119 mg βιταμίνης και 19 θερμίδες.





Πολυδημητριακά Μπισκότα
Εκτός από το ότι συνδυάζονται τέλεια με διάφορα ροφήματα στο πρωινό σας γεύμα, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως απολαυστικό και θρεπτικό σνακ(και με υπέροχη γεύση!). Με 4 δημητριακά ολικής άλεσης, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι ιδανικά για ένα εύκολο σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Διατίθενται και χωρίς ζάχαρη με κακάο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα μόλις μπισκότο καλύπτει το 5% της Ενδεικτικής Ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Καταναλώσετε 2 μπισκότα στο δεκατιανό ή στο απογευματινό σας.





(Μους με πολυδημητριακά μπισκότα
Yλικά
κακάο
μέλι ή βανίλια
το αγαπημένο σας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
μπισκότα ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη (τριμμένα ή ολόκληρα)
ανακατεύετε το μέλι με το κακάο ή τη βανίλια. Ρίχνετε το τρίμα μπισκότου και τέλος το γιαούρτι. ανακατεύετε καλά και το μους είναι έτοιμο! )

Στικ λαχανικών
Κόψτε διάφορα λαχανικά σε μορφή στικ και διατηρήστε τα στο ψυγείο για τις ώρες που πεινάτε. Καρότο και αγγούρι αποτελούν τις ευκολότερες επιλογές και μπορούν να συνδυαστούν, είτε με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών είτε με κάποιο ελαφρύ ντιπ γιαουρτιού.




Μπισκότα Digestive
Μεταφέρονται εύκολα και μπορείτε να τα βρείτε παντού. Με αλεύρι ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορούν να σας χορτάσουν, θρεπτικά και απολαυστικά. Για όσους προσέχουν την κατανάλωση λιπαρών, μπορούν να καταναλώνουν Digestive με 35% λιγότερα λιπαρά, ενώ για όσους αποφεύγουν την ζάχαρη διατίθενται Digestive χωρίς ζάχαρη, πλούσια σε φυτικές ίνες.



Και βλέποντας αυτά τα μπισκότα, δε μπορούσα παρά να γράψω για την αγαπημένη συνήθεια του πρωινού, τον τέλειο συνδυασμό:

Καφές
Το πιο διαδεδομένο τονωτικό στον κόσμο –αποδεδειγμένο και επιστημονικά– είναι ο καφές. Με τη δράση του, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του σώματος, βελτιώνει τη διανοητική λειτουργία και την ενέργειά μας. Η επιστημονική εξήγηση βρίσκεται στη δράση της καφεΐνης, που αποτρέπει μια χημική ουσία αποκαλούμενηαδενοσίνη να παρέμβει στους νευροδιαβιβαστές, που είναι υπεύθυνοι για την ενέργεια του σώματος. Οπότε δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, θα σας βοηθήσουν να μείνετε συγκεντρωμένοι και πιο αποδοτικοί! Σε υπερβολικές δόσεις, όμως, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αϋπνίες. Συνιστάται μαζί με τον καφέ να καταναλώ¬νουμε αρκετό νερό, λόγω της διουρητικής του δράσης.







   






Ο δικός μου αγαπημένος: διπλός καπουτσίνο σκέτος 
και γαλλικός με γεύσεις (φουντούκι, βανίλια, καραμέλα)



Πως να κάνετε τις τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές
για τις μέρες που θέλουμε να κάνουμε μια "λιπαρή παρασπονδία"

Πως να κάνετε τις τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές
Έχω αδυναμία στις τηγανητές πατάτες. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην τις στερούμαι από τη διατροφή μου;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η πατάτα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές αμύλου, ενώ περιέχει πολύτιμες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες. Η αλήθεια είναι ότι οι τηγανητές πατάτες -που συνήθως προτιμώνται έναντι των ψητών ή των βραστών- έχουν ενοχοποιηθεί ως… απαγορευμένο» τρόφιμο, αφού είναι έντονα συνδεδεμένες στο μυαλό μας με την αύξηση του σωματικού βάρους.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, τρόφιμα που αδυνατίζουν ή τρόφιμα που παχαίνουν. Μπορούμε να τα απολαμβάνουμε όλα, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα.  Σκοπός λοιπόν δεν είναι να αποκλείσεις τις τηγανητές πατάτες από τη διατροφή σου, αλλά να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο που τηγανίζεις, έτσι ώστε να έχεις ένα πιο υγιεινό και ολιγοθερμιδικό αποτέλεσμα. Ποιες είναι αυτές;
Μείωσε τη θερμοκρασία: Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία τηγανίσματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από την πατάτα και αντίστοιχα αυξάνεται το θερμιδικό της περιεχόμενο. Καλό είναι λοιπόν να συνηθίσεις να τηγανίζεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Βάλε (το σωστό) λάδι: Προτίμησε να τηγανίζεις με ελαιόλαδο, καθώς είναι πιο ανθεκτικό από τα σπορέλαια. Επιπλέον, φρόντισε να το ανανεώνεις σε κάθε τηγάνισμα.
Πρόσεξε το μέγεθος: Θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι ψιλοκομμένες πατάτες περιέχουν διπλάσιο ποσοστό λίπους σε σύγκριση με τις χοντροκομμένες. Καλό είναι λοιπόν να μην τις κόβεις πολύ λεπτές.
«Στράγγισέ» τες καλά: Μετά το τηγάνισμα, άφησε τις πατάτες να στραγγίσουν σε διηθητικό χαρτί, έτσι ώστε να απορροφηθεί ένα μέρος από την ποσότητα λαδιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου