Τὸ ξέρω πὼς καθένας μοναχὸς πορεύεται στὸν ἔρωτα, μοναχὸς στὴ δόξα καὶ στὸ θάνατο.
Τὸ ξέρω. Τὸ δοκίμασα. Δὲν ὠφελεῖ. Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου ~ Η Σονάτα του Σεληνόφωτος

Lisa

Δεν ζω ούτε στο παρελθόν μου, ούτε στο μέλλον μου. Έχω μόνο το παρόν, αυτό με ενδιαφέρει. Αν μπορείς να μένεις πάντα στο παρόν θα είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, γιατί είναι πάντα και μόνο η στιγμή που ζούμε. ~ Paulo Coelho

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

Θα σε πάρει ο αέρας χρυσή μου.....

Και αφού δημοσιεύσαμε τα παχυντικά μας(που κάνουμε δίαιτα γι' αυτό δεν τα φάγαμε ακόμη), ας μιλήσουμε και για την άλλη πλευρά του νομίσματος... Να χάνεσαι μέσα στη δίαιτα, να πολεμάς να αδυνατίσεις(ενώ δεν υπάρχει πλέον ίχνος λίπους επάνω σου) να λιώνεις σαν το κερί σιγά-σιγά...

Νευρική ανορεξία...
Η μάστιγα του αιώνα, μια απ' τις πιο ύπουλες ασθένειες... Είναι τόσο επικίνδυνη επειδή παρόλο που καταστρέφει το σώμα, πηγάζει απ' το μυαλό, και ποτέ δεν ξέρεις τι υπάρχει στο μυαλό κάποιου, έως ότου να 'ναι ΠΟΛΥ αργά....
Η ασθένεια αυτή χτυπά κυρίως κοριτσάκια σαν αυτό της φωτογραφίας βλέπουν τους εαυτούς τους παραμορφωμένους (μεταξύ μας και το μπαμπάτσικο κοριτσάκι μια χαρά είναι)... Προσπαθούν έτσι να χάσουν μερικά κιλά και τότε ξεκινά αυτή η αέναη μάχη με τον εαυτό τους(παρόλο που νομίζουν ότι πολεμούν το βάρος τους, πολεμούν το σώμα τους, τη ζωή τους) και βρίσκονται τελικά κάπου ανάμεσα την ανυπαρξία και την ύπαρξη, τη ζωή και το θάνατο....Ως επί το πλείστον, οι ασθενείς με ανορεξία αρνούνται συνήθως να γευματίσουν με την οικογένειά τους ή σε δημόσιους χώρους. Χάνουν βάρος, μειώνοντας δραστικά την πρόσληψη τροφής. Οι ασθενείς σκέπτονται συνεχώς την τροφή, συλλέγουν συνταγές ή παρασκευάζουν περίπλοκα γεύματα για άλλους. Μερικοί δεν καταφέρνουν συνεχώς να αυτοελέγχουν τη θέλησή τους και έτσι έχουν επεισόδια υπερφαγίας. Τα επεισόδια υπερφαγίας λαμβάνουν χώρα κατά κανόνα κρυφά και συνήθως τη νύκτα. Προκλητοί εμετοί, καθαρτικά και διουρητικά συνήθως ακολουθούν την υπερφαγία. Κάποιες τελετουργικές ασκήσεις, η ποδηλασία, το περπάτημα και το τρέξιμο -όλα σε υπερβολικό βαθμό- είναι συνήθεις δραστηριότητες.
Οι ασθενείς συνήθως φτάνουν στο γιατρό όταν τα αποτελέσματα της τακτικής τους γίνουν εμφανή (υποθερμία, βραδυκαρδία, υπόταση, αμηνόρροια κ.α.). Η ψυχογενής ανορεξία πρέπει να διακρίνεται από την ψυχογενή βουλιμία, μια διαταραχή στην οποία εμφανίζονται επεισόδια υπερφαγίας, ενώ οι άρρωστοι διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Η ανορεξία και η βουλιμία εμφανίζονται πλέον σε κορίτσια που ακόμη δεν έχουν μπει στην εφηβεία(καθώς τα σημερινά παιδιά -εσφαλμένα- βιάζονται να μεγαλώσουν, είναι τραγικό όταν παρατηρούνται εφηβικές συμπεριφορές στις τρυφερές ηλικίες των 8,9,10 χρόνων που εμείς τις ζήσαμε με τόση αθωότητα). Τα μικρά κορίτσια, στην προσπάθειά τους να μοιάσουν στα μοντέλα και τις εξαιρετικά αδύνατες διάσημες γυναίκες, αποκτούν εμμονές με το σώμα τους και το βάρος τους, σύμφωνα με την Daily Mail. Το φαινόμενο πλέον εντοπίζεται σε ιδιαίτερα νεαρές ηλικίες όπως των οκτώ, εννέα και δέκα χρόνων, καθώς διαχειρίζονται με εντελώς προσωπικό τρόπο τα μηνύματα που προσλαμβάνουν από τα σχολεία τους σχετικά με τη διατροφή και τα κιλά και απλώς αποφασίζουν να σταματήσουν να τρώνε. Το πρόβλημα στα βρετανικά σχολεία έχει εγείρει την ανησυχία των αρμοδίων με αποτέλεσμα, νοσηλεύτριες των σχολείων να επιτηρούν τα γεύματα των παιδιών. Σχεδόν 1,6 εκατ. Βρετανοί υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και το 1/5 αυτών θα πεθάνει από ένα συγγενές σύνδρομο (έμφραγμα, αρρυθμία και υπόταση). 
Το χειρότερο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι η Βιομηχανία της Μόδας(αυτοί δεν ψάχνουν μοντέλα κρεμάστρες θέλουν) και τα ΜΜΕ όχι μόνο δε προσπαθούν να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο, αλλά αντίθετα προβάλλουν επανειλημμένως εσφαλμένα πρότυπα, διαιωνίζοντας αυτή την κατάσταση και μεταδίδοντας λάθος μηνύματα. 

"Είμαι 1.75 και ζυγίζω 56 κιλά. Είμαι μια χαρά." 
δήλωση επώνυμης για την οποία γράφτηκε ότι έχει ανορεξία
Το μοντέλο Ana Carolina Reston πέθανε από ανορεξία, στα 21 χρόνια της!

επώνυμες με διατροφικές διαταραχές
Το περιοδικό Plus Magazine Model στο τεύχος Ιανουαρίου δημοσίευσε σαν κύριο άρθρο του τη φωτογράφιση του plus-size μοντέλου Katya Zharkova. Σε αυτό η Katya είναι εντελώς γυμνή, με πρόθεση να τεθεί για άλλη μια φορά προς συζήτηση ή προς σκέψη το θέμα των ανορεκτικών μοντέλων. 


Σε κάποιες λήψεις η Katya αγκαλιάζει ένα πολύ μικρότερο σε μέγεθος μοντέλο.Σύμφωνα με την έρευνα τους λοιπόν
Πριν από είκοσι χρόνια ο μέσος όρος μοντέλου πρότυπο της μόδας ζύγιζε 8% λιγότερο από τη μέση γυναίκα. Σήμερα ζυγίζει 23% λιγότερο.
Πριν από δέκα χρόνια τα πιό αφράτα μοντέλα φορούσαν νούμερα ανάμεσα στο μεγέθος 12 και 18. Σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει ακόμα πιό light και το μέγεθος για τα παχουλα μοντέλα κινείται από το 6 μέχρι το 14 κάτι που κάνει τις περισσότερες γυναίκες με παραπανίσια κιλά να μην βρίσκουν ποτέ να αγοράσουν κάτι αξιοπρεπές.

Τα περισσότερα μοντέλα της πασαρέλας έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος οριακά ίδιο μ αυτόν που έχει μια ανορεκτική γυναίκα. Κι όλα αυτά όταν οι κανονικές γυναίκες κουράστηκαν να κάνουν βόλτες στα μαγαζιά ψάχνωντας μάταια-σχεδόν ενοχικά για τα κιλά τους- ρούχα ωραία, μοντέρνα που θα τις κάνουν να νιώσουν σεξυ.
Σκέψου μόνο ότι το 50% των γυναικών φορούν ένα μέγεθος 14 ή μεγαλύτερο, αλλά τα περισσότερα μαγαζιά έχουν πολύ μικρότερα νούμερα.

Κι όπως σχολιάζει το περιοδικό δεν είναι μόνο θέμα επιλογών αλλά συνολικά δείχνει να μην υποχωρεί αυτή η τάση του ανορεκτικού που δείχνει πολύ απειλητική κοινωνικά όταν όλο και περισσότερα κορίτσια -αλλά κι αγόρια πια- πάσχουν απο την ψυχική αρρώστια της ματαιοδοξίας, την ανορεξία..


Και λίγο πιο επιστημονικά: 
Η ψυχογενής ανορεξία (νευρική ανορεξία) χαρακτηρίζεται από βαριά διαταραχή της εικόνας που σχηματίζει ο ασθενής για το σώμα του και από αδιάκοπη αναζήτηση της ισχνότητας, μέχρι σημείου λιμοκτονίας. Η διαταραχή εμφανίζεται πολύ συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας. 

Τα κριτήρια της ψυχογενούς ανορεξίας: 

• Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του πάνω από ένα ελάχιστο φυσιολογικό όριο σύμφωνα με την ηλικία του. 

• Έντονος φόβος του ατόμου μήπως πάρει βάρος ή γίνει παχύσαρκο ακόμα κι όταν το βάρος του είναι κάτω από το κανονικό. 

• Διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται το βάρος και το σχήμα του σώματός του ή άρνηση της σοβαρότητας που έχει πάρει το υπερβολικά χαμηλό του βάρος. 

• Σε γυναίκες, αμηνόρροια, δηλαδή απουσία τριών τουλάχιστον διαδοχικών εμμηνορρυσιών. Υπάρχουν δυο τύποι ψυχογενούς ανορεξίας: 

• Ο περιοριστικός τύπος όπου το άτομο περιορίζει την λήψη τροφής και δεν επιδίδεται τακτικά σε πολυφαγία ή αποβολή της τροφής (με εμετό ή με καθαρτικά/διουρητικά). 

• Ο τύπος με επεισόδια πολυφαγίας και αποβολής της τροφής όπου το ανορεξικό άτομο έχει τακτικά επεισόδια πολυφαγίας ή κάθαρσης (εμετούς/καθαρτικά). 

Για την αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό πλάνο που να περιλαμβάνει νοσηλεία, όταν απαιτείται, ατομική και οικογενειακή θεραπεία, φαρμακευτική αντιμετώπιση σε ορισμένες περιπτώσεις και στήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.


Αν υπάρχει ένας φίλος για τον οποίο ανησυχούμε για τις διατροφικές συνήθειες, το βάρος και την εικόνα του σώματος του πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; 

• Μαθαίνουμε όσο περισσότερα μπορούμε για την ψυχογενή ανορεξία και τις διατροφιές διαταραχές από έγκυρες πηγές. 

• Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τους μύθους από την πραγματικότητα γύρω από το σωματικό βάρος, τη διατροφή και την άσκηση. Έτσι μπορούμε να πληροφορήσουμε σωστά κάποιον με εσφαλμένες αντιλήψεις και πρότυπα. 

• Ενθαρρύνουμε το άτομο ως προς τα χαρίσματα, τα ταλέντα και τις επιτυχίες του. 

•Γινόμαστε θετικό πρότυπο διατροφικής συμπεριφοράς. 

•Αναζητάμε τη βοήθεια ενός ειδικού. 

Οι γονείς πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους; 

• Επαναπροσδιορίστε τις προσδοκίες και απαιτήσεις που έχετε από τα παιδιά σας. Μην συγκρίνετε τα κορίτσια με εσφαλμένα πρότυπα ομορφιάς (μοντέλα), μην πιέζετε να κάνουν δίαιτα με αντάλλαγμα την αγάπη σας. 

• Ενημερώστε τα για τους κινδύνους από τις δίαιτες και την υπεραπασχόληση με το σωματικό βάρος και την εικόνα του εαυτού. Επιλέξτε τα οφέλη της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. 

• Διδάξτε τα να αποφεύγουν διακρίσεις και στερεότυπα όσον αφορά την ομορφιά, το βάρος, την αναπηρία, την ασθένεια. Αποτρέψτε τα από το να πειράζουν και να κριτικάρουν άτομα με διατροφικές διαταραχές. 

• Εμπνεύστε τα να αθλούνται για τη χαρά της άσκησης και της κοινωνικοποίησης και για την προαγωγή της υγείας τους. 

• Εμπνεύστε στα παιδιά την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση με πνευματικές, κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες. Δώστε την ενθάρρυνση και την ισότητα που χρειάζονται αγόρια και κορίτσια για να νιώσουν όμορφα με το σώμα, την προσωπικότητά τους, τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους. 

• Με ήπιο αλλά αποφασιστικό τρόπο προτρέψτε το παιδί να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού. 
Προειδοποίηση:
Οι παρακάτω εικόνες είναι πολύ σκληρές, αλλά τις έβαλα με την ελπίδα να αφυπνίσουν κάποιους(έστω και ένα άτομο) 
και πού να βλέπατε τις άλλες....... 
Η ανορεξία «σκότωσε»
την Ιζαμπέλ Καρό!

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=97461 Από την τρυφερή ηλικία των δεκατριών, η Ιζαμπέλ Καρό πάλευε να σώσει τον εαυτό της από μια από τις πιο ύπουλες ασθένειες των σύγχρονων κοινωνιών.

Δυστυχώς όμως, η νευρική ανορεξία σκότωσε τελικά το όμορφο μοντέλο από την Γαλλία, στην νεαρή ηλικία των 28.

Στις 17 Νοεμβρίου, η γλυκιά Ιζαμπέλ, άφησε την τελευταία της πνοή, τελείως αποσκελετωμένη και αποδυναμωμένη. Σύμφωνα με την ελβετική ενημερωτική ηλεκτρονική εφημερίδα "20 Λεπτά", τα ακριβή αίτια του θανάτου της δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Η ίδια κατηγορούσε την προβληματική παιδική της ηλικία για όλα όσα έπαθε.

Η μητέρα της, είχε πει ότι όταν ήταν μικρή, ήταν πολύ καταθλιπτική λόγω της απουσίας του πάτερα της. «Πέρασε όλη την παιδική ηλικία της απομονωμένη», είχε αναφέρει η μητέρα του μοντέλου πριν μερικά χρόνια.

Και ενώ η μητέρα κατηγορούσε την απουσία του συζύγου της για την κατάσταση της Ιζαμπέλ, η ίδια η Καρό, είχε εξομολογηθεί ότι έφταιγε κυρίως η μητέρα της.

«Είχα μια περίπλοκη και επίπονη παιδική ηλικία. Ο μεγαλύτερος φόβος της μητέρας μου ήταν να μην μεγαλώσω. Κάθε μέρα μετρούσε το ύψος μου και δεν με άφηνε να βγω από το σπίτι γιατί έλεγε ότι ο καθαρός αέρας κάνει τα παιδιά να μεγαλώσουν. Ήταν πολύ τραυματικό», είχε αναφέρει σε συνέντευξη της Ιζαμπέλ, σοκάροντας την κοινή γνώμη.

Μόλις πριν τρία χρόνια, η όμορφη κοπέλα έδινε τη μάχη τη ζωή της, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα πλοκάμια της ανορεξίας. Η Καρό είχε γίνει τότε γνωστή σε όλο τον κόσμο για την συμμετοχή της σε μεγάλη καμπάνια κατά της φονικής αυτής ασθένειας.

Οι γυμνές φωτογραφίες του διάσημου Ολιβιέρο Τοσκάνι, σόκαραν όλο τον κόσμο και πολλοί ήταν εκείνοι που τις χαρακτήρισαν απωθητικές.

Το σκελετωμένο κορμί της, τα βαθουλωμένα μάτια και τα προτεταμένα δόντια της Ιζαμπέλ ενοχλούσαν όλους όσους έβλεπαν τις φωτογραφίες… το σίγουρο όμως είναι ότι έστελναν το μήνυμά τους!

Η Ιζαμπέλ Καρό ήθελε να βοηθήσει τα κορίτσια όλου του κόσμου που έχουν σταματήσει να τρώνε για να μοιάζουν με μοντέλα και να τους δείξει με τον πιο απλό τρόπο ότι η ανορεξία σκοτώνει.

"Θέλω να αφυπνίσω τις συνειδήσεις αυτών που δεν γνωρίζουν ότι εάν δεν τρως, αρρωσταίνεις και πεθαίνεις", είχε πει τότε η Καρό.

Τελικά, πέρασε το μήνυμα, με τον πλέον τραγικό τρόπο… τον θάνατό της.

Η αντίστροφη μέτρηση για την καρό είχε αρχίσει το 2006, όταν το μοντέλο έπεσε σε κώμα αφού είχε φτάσει να ζυγίζει μόλις 25 κιλά με ύψος 1,65. 

και το αντίθετο:


για να δείτε πόσο ύπουλη είναι αυτή η ασθένεια...

 

Κι όμως.....είναι το ίδιο άτομο!!!

Οι γιατροί της δίνουν μόλις 6 μήνες ζωής

Κάποτε ήταν η πιο παχύσαρκη έφηβη της Μεγάλης Βρετανίας. Υποβλήθηκε σε γαστρικό bypass και τώρα πάσχει από ανορεξία και η ζωή της έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Η Malissa Jones, 21 ετών, έχασε τόσο πολύ βάρος που τώρα ζυγίζει μόλις 50,8 κιλά. Τέσσερα χρόνια πριν, προτού υποβληθεί στην επέμβαση, οι γιατροί την προειδοποιούσαν ότι έπρεπε να κάνει κάτι για τα 216 κιλά της!

Της είπαν ότι έπρεπε να χάσει τουλάχιστον 127 κιλά, διαφορετικά θα πέθαινε στους επόμενους μήνες. Τώρα η ζυγαριά «γέρνει» από την αντίθετη πλευρά για τη Malissa από το Selby του North Yorkshire με τους γιατρούς να προσπαθούν να την πείσουν να αυξήσει την ποσότητα τροφίμων που καταναλώνει καθημερινά, διαφορετικά κινδυνεύει να πεθάνει μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου